09:12, 27.02.2020Izvor: RTV KIM

Tači sa Pompeom i Norkvistom o dijalogu i bezbednostiKosovski predsednik Hašim Tači, tokom svoje posete Vašingtonu, razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i zamenikom sekretara odbrane SAD-a Dejvidom Norkvistom.

taci-sa-pompeom-i-norkvistom-o-dijalogu-i-bezbednosti

Foto: ZPRK

U razgovoru sa Pompeom bilo je reči o dijalogu sa Srbijom i mogućem postizanju konačnog sporazuma.

"Konačni mirovni sporazuma između Kosova o Srbije značiće mir za čitavu Jugozapadnu Evropu, značiće okretanje prema budućnosti, značiće razvoj i prosperitet", rekao je Tači na sastanku.

Obećao je da će Kosovo nastaviti da koordiniše svaki svoj korak sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Koračajući zajedno sa Vašingtonom ostvarili smo naše težnje", kazao je Tači.

Istovremeno je, kako je saopšteno iz njegove službe za odnose sa javnošću, zahvalio je na konstantnoj podršci Sjedinjenih Američkih Država Kosovu poslednjih decenija.

"Podržali ste nas u najtežim i najboljim našim danima. Naša zahvalnost je doživotna", rekao je Tači.

U razgovoru sa zamenikom sekretara američke odbrane Dejvidom Norkvistom, Tači je zahvalio što su, kako je istakao, SAD pomogle Kosovu u osnivanju vojske. S tim u vezi zatražio je još snažniju podršku.

"Kosovo ima svoju profesionlanu vojsku, po NATO standardima, koja je spremna da bude obuhvaćena U humanitarne i mirovne misije u svetu, rame uz rame sa Sjedinjenim Američkim Državama".

Kako se navodi u saopštenju, Dejvid Norkvist je istakao da je od vitalnog značaja za bezbednost u Jugoistočnoj Evropi da Kosovo što pre postane član NATO-a.


Tagovi: KosovoSADHašim TačiMajk Pompeo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije