19:54, 08.07.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Tači u ponedeljak putuje u HagKosovski predsednik Hašim Tači najavio je da će u ponedeljak, na poziv Specijalnog tužilaštva, otputovati u Hag.

taci-u-ponedeljak-putuje-u-hag

FB

Tači je na svom Fejsbuk nalogu objavio da će u Hag otići na razgovor sa tužiocima suda.

Navodi da se on i ostali koji su pozvani u Hag, "sa međunarodnom pravdom suočavaju dostojanstvom i integritetom", a građane je pozvao da se njemu i njegovim drugovima "pridruže u suočavanju sa izazovima sa kojima je zemlja suočena".

"Građansko jedinstvo, međuetnički suživot, institucionalna stabilnost i poverenje u institucije od suštinskog su značaja za Kosovo da ostvari svoju viziju članstva u NATO-u, Evropskoj uniji i održavanju večnog prijateljstva sa Sjedinjenim Državama Amerike", naveo je Tači.

Specijalizovano tužilaštvo podnelo je 24. juna Specijalizovanom većima Kosova na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

“U optužnici se navodi da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici”, saopšteno je ranije iz kancelarije Specijalizovanog tužilaštva.

Takođe je navedeno da sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi.

Napomenuto je i da optužnica predstavlja isključivo optužbu, rezultat je dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj.

Kako je istaknuto, Specijalizovani tužilac je “smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća”. 


Tagovi: Hašim TačiSpecijalni sudRatni zločinHag

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije