15:51, 23.08.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Tači: Vinogradi Orahovca ‘kosovska Toskana’; Đurić: Metohija je bila i ostaće srpskaSrbi u orahovačkom kraju i danas proizvode najkvalitetnija vina, Metohija je bila i ostaće srpska, istakao je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagujući na objavu kosovskog predsednika Hašima Tačija na Fejsbuku u kojoj je vinograde Orahovca nazvao "kosovskom Toskanom".

taci-vinogradi-orahovca-kosovska-toskana-duric-metohija-je-bila-i-ostace-srpska

FB

"Vino iz Orahovačkog vinogorja služilo se na dvorovima Nemanjića. Car Dušan je, po predanju, čak dao da se izgradi vinovod od Velike Hoče do Prizrena. Srbi u orahovačkom kraju i danas, ljubavlju prema zemlji svojih predaka, i slaveći Svetog Trifuna, proizvode najkvalitetnija vina. Najboljim grožđem diče se u Orahovcu i Velikoj Hoči, gde vinicu ima i manastir Visoki Dečani, a uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju funkcioniše i nekoliko privatnih vinarija", naveo je Đurić u objavi na Fejsbuku.

Takođe je objavio i promotivni spot Kancelarije za KiM, posvećen vinogradima orahovačkog kraja.

 

Hašim Tači je prethodno na Fejsbuku objavio video snimke kojima promoviše prirodne lepote Kosova, a u poslednjem videu vinograde Orahovca nazvao je "kosovskom Toskanom".

"Blagosloveni smo bogatstvom naše zemlje. Ovi vinogradi u Orahovcu stvoreni su radom, znojem i naporom naših poljoprivrednika", naveo je Tači.


Tagovi: Hašim TačiMarko ĐurićOrahovac

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije