11:14, 26.06.2020Izvor: RTK / RTK2

Tačijev kabinet: Kosovu više nije potreban EuleksKancelarija kosovskog predsednika Hašima Tačija saopštila je da mandat Euleksa neće biti nastavljen, a između njega i EU neće biti razmene pisama o misiji Euleks na Kosovu.

tacijev-kabinet-kosovu-vise-nije-potreban-euleks

Foto: Euronews

Mandat Euleksa je istekao ovog meseca. 

Bez razmene pisama, misija Euleks na Kosovu je nezakonita i ne mogu nastaviti da borave na Kosovu bez volje kosovskih institucija, javlja RTK.

"Sada je vreme da se sve nadležnosti Euleksa prenesu na lokalne institucije. Kosovu više nije potreban Euleks, ali će prihvatiti svaku podršku EU za jačanje reda i mira, kao što je slučaj u zemljama u regionu. Euleks više nema mandat za ostanak na Kosovu", navodi u odgovoru za Insajder Kancelarija Hašima Tačija.

Iz Kancelarije ističu da kosovsko Predsedništvo nije videlo nikakav razlog da se nastavi sadašnji mandat Euleksa, posebno zato što su kosovske institucije već duže vreme potpuno nadležne da izvrše bilo koji zadatak.

"Kosovske institucije su već duže vreme u stanju da preuzmu sve nadležnosti koje je ima Euleks. Kosovske vlasti su stoga zatražile da se mandat Euleksa i prisustvo EU smanji u oblasti vladavini prava i da budu isto kao i u drugim zemljama u regionu", navodi se u odgovoru.

Pored toga, iz Kancelarije predsednika kažu da je došlo do velikog pritiska za nastavak postojećeg mandata Euleksa. Ipak, kosovski predsednik je na sastancima govorio da je mandat Euleksa produžen 2018. Godine, te da je to bilo poslednji put.

"Nije bilo razmene pisama ili pregovora o produženju mandata Euleksa. Već nekoliko nedelja postoji ogroman pritisak da se nastavi postojeći mandat", zaključuje se u saopštenju Kancelarije predsednika.


Tagovi: Hašim TačiEULEXKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije