Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

„Srbija pre 2012. godine nikada nije pregovarala o statusu Kosova u EU“

Srbija je morala da pokrene inicijativu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kao odgovor na nemačko-francuski sporazum, braneći svoje osnovne i legitimne interese na Kosovu u ključnoj međunarodnoj ...
Image

Tadić je naglasio da je Srbija morala snažnom inicijativom preventivno da deluje, pre nego što je sporazum i zvanično stavljen pred zvaničnike Beograda, budući da su predstavnici vlasti mesecima unazad imali saznanja o tome.

„Upozorio sam da je na poslednjoj sednici Generalne skupštine UN bio katastrofalan propust to što Vučić tokom svog obraćanja nijednom nije rekao da je za Srbiju prijem Kosova u Ujedinjene nacije potpuno neprihvatljiv“, istakao je on.

Dodao je da je neophodno da na večerašnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija učestvuje predsednik Srbije, kako bi iskoristio priliku da otvori pitanje kršenja međunarodnog prava i pomeri težište sa nemačko-francuskog sporazuma kao rešenja i političke platforme “na osnovu koje se odlukom naprednjačke vlasti pregovara o statusu Kosova”.

Tadić je naveo i da dijalog treba vratiti pod okrilje UN.

„Podsetiću vas da pre dolaska SNS na vlast 2012. godine, Srbija nikada nije pregovarala o statusu Kosova u EU. U Evropskoj uniji su se pre toga vodili pregovori isključivo o tehničkim aspektima posvećenim normalizaciji svakodnevnog života na Kosovu, a o pitanju statusa pregovaralo se isključivo u UN. Od dolaska SNS na vlast, statusno pitanje Kosova je prebačeno u Brisel. Ispuštena prilika da Vučić danas u SB UN posebno i nedvosmisleno naglasi da je za Srbiju članstvo Kosova u UN apsolutno neprihvatljivo, mogla bi otvoriti put za dovršetak procesa do kog je dovela ova vlast. Taj put čitavu jednu deceniju vodi ka tome da Srbija na svaki način, osim u propagandi u domaćim medijima, prizna nezavisnost Kosova“, zaključio je Tadić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.