Tadić: Stejt department hteo da spreči Đinđićevu inicijativu za Kosovo

Bivši predsednik Srbije i nekadašnji ministar odbrane, Boris Tadić, izjavio je da su mu predstavnici američkog Stejt departmenta 2003. godine rekli da će pokušati da spreče ...
Image

Tadić je za Radio-televiziju Vojvodine kazao da su mu u Stejt departmentu tada rekli: „Neka Zoran Đinđić ne misli da mi nećemo sprečiti tu inicijativu koju je on kreirao ovog trenutka. Ta inicijativa je suprotna našim interesima“.

Dodao je da je te reči razumeo kao „ekstremno teško upozorenje“, koje je preneo i Đinđiću, ali i da o tome priča već 20 godina.

Tadić je naglasio da nedavnim pominjanjem tog „upozorenja“ na televiziji Insajder nije želeo da to poveže sa atentatom na Đinđića, koji se dogodio nekoliko nedelja kasnije, kako su preneli pojedini mediji, već da je samo iznosio hronološke događaje.

On je kazao da je u Stejt departmentu tada razgovarao sa podsekretarima i da je na njega utisak ostavio tadašnji stav SAD.

„Na mene je ogroman utisak ostavilo to da su SAD, po mom mišljenju, tada već ušle u jednu stratešku grešku kada je u pitanju Srbija i Balkan uopšte. SAD su tada uspostavile stav da će se insistirati na kosovskoj nezavisnosti“, rekao je Tadić.

Ocenio je da je greška SAD što ne odustaju od doktrine koja je uspostavljena pre svega zbivanjima 1999. godine, kao i idejom da se „polomi“ međunarodno pravo uspostavljanjem novog državnog entiteta, kao što je nezavisno Kosovo.

„To na kraju sigurno ima konsekvencu stvaranja Velike Albanije. Da li je to za pet ili deset godina, nema dileme da će doći do ujedinjavanja. Uostalom, i Edi Rama je pre nekoliko dana sa Aljbinom Kurtijem tako nešto i rekao“, kazao je bivši predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija je napravila grešku kada je ušla u rat sa SAD te 1999. godine.

„Moje mišljenje je da, pored naših strateških grešaka, kada smo se mi suprotstavili američkoj politici iz potpune nepromišljenosti, mi smo došli u situaciju da sada imamo sistemske greške SAD u spoljnoj politici na Balkanu i mislim da ćemo svi plaćati cenu u budućnosti“, rekao je Tadić.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.