19:07 | 21.10.2020 Izvor: Radio Kontakt Plus

Tanin: Sastanci u Briselu i Vašingtonu pokazuju potencijal za napredakŠef Misije UN na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin, pohvalio je tokom video sednice Saveta bezbednosti UN, Beograd i Prištinu za nastavak pregovaračkog procesa i pozvao ih da vode konstruktivan proces dijaloga, uprkos izazovima i različitim gledištima.

tanin-sastanci-u-briselu-i-vasingtonu-pokazuju-potencijal-za-napredak

JEWEL SAMAD / AFP

Tokom razmatranja novog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a, Tanin je rekao da nedavni sastanci predstavnika Beograda i Prištine u Briselu i Vašingtonu "pokazuju potencijal za napredak u daljem rešavanju teških pitanja kad su međunarodni resursi udruženi sa liderstvom na terenu".

"Najvažniji uslovi koji moraju biti ispunjeni da bi pregovori uspeli jesu političko jedinstvo, snažna posvećenost i dobra volja među liderima, i u Prištini i u Beogradu, kao i postojana međunarodna podrška. Pozdravljamo obnovljeno angažovanje i ohrabrujemo obe strane da pronađu zajedničko polazište za prevazilaženje spornih pitanja i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa", kazao je Tanin.

Na sednici na kojoj se razmatra Guterešov izveštaj za period od 16. marta do 15. septembra 2020. godine, Tanin je naveo da je objavljivanje optužnica Specijalizovanih veća Kosova protiv lidera nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, na Kosovu praćeno optužbama da je rad tog suda sa sedištem u Hagu "politički motivisan".

"Pojedine reakcije javnosti na Kosovu u vezi sa junskim objavljivanjem optužnica bile su zabrinjavajuće, uključujući pokušaje da se dovede u pitanje legitimitet Specijalizovanih veća i tvrdnje da je njegov rad politički motivisan. Nažalost, pojedini politički lideri nisu uvek pomagali da ova lažna kazivanja budu ispravljena", rekao je šef UNMIK-a.

Dodao je da su Specijalizovana veća Kosova i Specijalizovano tužilaštvo sastavni delovi pravosudnog sistema Kosova, sa mandatima koji su ključni za težnje Kosova za vladavinom prava, kao i za budućnost Kosova.

Tanin je podsetio da je kosovski predsednik Hašim Tači najavio da će se povući sa te pozicije ako optužnica protiv njega bude potvrđena.

Šef UNMIK-a je rekao i da se Kosovo u prethodnih sedam meseci suočilo sa "višestrukim izazovima", počevši od krize izazvane pandemijom korona virusa.

Naveo je da je ta kriza imala više različitih faza, od opšte zabrane kretanja do relaksiranijeg pritupa, kada je prioritet bio privredni oporavak.

"Društveno-ekonomske posledice pandemije su ozbiljne. Oba kosovska sektora privrede, kako formalni tako i neformalni, pretrpela su težak negativan šok, kojim su naročito pogođeni mladi ljudi i njihovo obrazovanje, kao i žene i osetljivije zajednice", kazao je Tanin.

Dodao je da Kosovo "nije ostavljeno samo" u borbi protiv pandemije.

"Međunarodna zajednica je pritekla u pomoć u jačanju profesionalnih i institucionalnih kapaciteta Kosova, i u ublažavanju socijalnih i ekonomskih posledica pandemije. U septembru, Evropska komisija je odobrila paket finansijske pomoći od 138 miliona evra, od kojih je 50 miliona evra namenjeno isključivo za odgovor na pandemiju", rekao je Tanin.

Prethodna sednica SB UN o Kosovu održana je 24. aprila.
Tagovi: DijalogPrištinaUNMIKSB UNBeograd

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije