11:37 | 31.10.2020

Tanin: Žene i dalje isključene iz procesa odlučivanja na više nivoaPovodom dvadesetogodišnjice Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o ženama, miru i bezbednosti, šef Misije UN na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin, izjavio je da organizacija na čijem je čelu posvećena nastavku podrške za unapređenje punog i značajnog učešća žena u mirovnim i pregovaračkim procesima.

tanin-zene-i-dalje-iskljucene-iz-procesa-odlucivanja-na-vise-nivo

unmik.unmissions.org

''Žene širom sveta i dalje su neproporcionalno pogođene sukobima i isključene su iz procesa odlučivanja na više nivoa. Ukoliko želimo da ostvarimo pravedna, inkluzivna i mirna društva, prioriteti žena moraju biti u središtu mirovnih i pregovaračkih procesa'', kazao je Tanin, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Pre dvadeset godina, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija se ujedinio vođen opštim načelom da je značajno učešće žena u donošenju odluka neraskidivo povezano sa dugoročnim mirom i pomirenjem, dodaje se u saopštenju.

Kada su u pitanju pregovori Beograda i Prištine pod okriljem EU, Tanin je pozvao obe strane da se obavežu na konkretne i odlučne mere kako bi bilo obezbeđeno značajno učešće žena na svim nivoima dijaloga.

“Održivi mir i bezbednost mogu biti ostvareni samo kada svi članovi društva imaju jednake mogućnosti, zaštitu, pristup resursima, uslugama i učešće u procesima donošenja odluka,” dodao je Tanin, navodi se u saopštenju.
Tagovi: UNMIKSB UNKosovo

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije