Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Telekom o poništavanju sertifikata: Bespravno i mimo svih procedura

Jedan od 15 sertifikata o registraciji preduzeća koje je oduzela Kosovska agencija za registraciju preduzeća našao se i sertifikat MTS D.O.O.
Image
Foto: Radio Kontakt Plus

Iz Telekoma Srbije ističu da je sertifikat njihove ćerke firme poništen bespravno i mimo svih procedura.

Kosovsko ministarstvo, industrije i trgovine saopštilo je danas da je 15 privrednih društava kojima su oduzeti sertifikati u dokumentaciji vlasnika prezentovalo sadržaj kao što su: „Peć, Republika Srbija“; „Peć, SRB“; „Gnjilane, Srbija“; „Priština, Srbija“; „Đakovica, Republika Srbija“, „Kosovska Mitrovica, Republika Srbija“ itd.

„Kompanija MTS d.o.o., kao ćerka firma Telekoma Srbija, apsolutno i u potpunosti obavlja svoje poslovanje u skladu sa propisima Prištine. Izvodi iz registra za MTS d.o.o. ni u jednom dokumentu ne navode ‘Kosovska Mitrovica, Republika Srbija’, zapravo nigde ne piše ‘Republika Srbija'“ – stoji u saopštenju Telekoma.

Dodaju i da je firma osnovana u skladu sa ratifikovanim Briselskim sporazumom od strane Prištine, po lokalnim propisima i koristeći isprave koje su priznate od strane Prištine.

„Kompletna dokumentacija je u potpunosti u skladu sa propisima Prištine, kao i sva lična dokumenta zakonskih zastupnika“ – navode iz Telekoma, dostavljajući medijima sertifikat o registraciji, odluku o poništenju registracije, kao i poseban dokument o preduzeću.

Navode i deo teksta odluke ARBK u vezi sa poništavanjem sertifikata.

„Ministarstvo Industrije, Preduzetništva i Trgovine (MINT) svojom odlikom br. 4009/02 od 06.07.2023. osnovalo Komisiju za re-verifikaciju spisa predmeta Agencije za privredne registre Kosova (KBRA). Na osnovu izveštaja Komisije br. 4427/02 od 21.07.2023., čini se da u spisima predmeta MTS d.o.o. MB:81164029, postoji dokument/pasoš br. no.008526874 izdat od strane Republike Srbije Zoranu Milojeviću (zakonskom zastupniku), gde u odeljku ‘mesto rođenja’ piše ‘Kosovska Mitrovica, Republika Srbija'“.

Iz Теlekoma, međutim, navode da se ovaj podatak o pasošu ne pojavljuje ni u jednom zvaničnom izvodu, ili drugom identifikacionom dokumentu registra MTS d.o.o.:

„Već je svuda isključivo priložena i prikazana lična karta Zorana Milojevića izdata od strane Prištine. Od podnošenja dokumentacije pred registrom, od osnivanja pa nadalje, ne postoji nikakav podatak u arhivi da je ikada korišćen pasoš Zorana Milojevića. Štaviše, prema informacijama od Zorana Milojevića, njemu nikad nije izdat pasoš pod ovim rednim brojem 008526874, ni važeći, a niti istekao. Čak i da je ikada podneta kopija nekog pasoša (a koliko je poznato, niti isti postoji), iz svih dokumenata, pa i same odluke uopšte nije jasno zašto bi taj pasoš bio pravno relevantan, kada se ne koristi niti za jedan registracioni dokument“.

Dodaju i da je nejasno kako može mesto rođenja da vređa Ustav i javni poredak Kosova:

„Kada u vreme kada je Zoran Milojević bio rođen 1968. godine, to jeste bila Republika Srbija, isto kao što skoro svim građanima iz bivše Jugoslavije, na dokumentima piše SFRJ kao mesto rođenja. Da je u pitanju mesto trenutnog prebivališta, kao ‘trenutni’ podatak pa da ima prostora za diskusiju, ali to ovde nije slučaj“.

Ističu i da sem predmetne odluke nemaju pristup pomenutom izveštaju Komisije MINT-a br. 4427/02, niti samim navodnim dokumentima, koji su korišćeni kao „dokazi“.

Podneli su i zahtev zahtev za dobijanje informacije od javnog značaja kako bi se dobila na uvid kopija navodnog pasoša koji je korišćen za registraciju.


Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da kosovski premijer, Aljbin Kurti na ovaj način „na najprimitivniji način“ omalovažava napore koje je u proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine uložila Evropska unija i njeni posrednici.

„Njegova rešenost da nastavi putem kršenja briselskih dogovora je još jedan poziv na uzbunu, jer ako mu se to dozvoli možemo se u svakom smislu vratiti na period koji je prethodio početku dijaloga Beograda i Prištine, a odatle ostaje samo još jedan mali korak do potpune eskalacije na terenu“.

On je naveo i da su kompaniji MTS na raspolaganju pravni mehanizmi za obaranje odluke Kosovske agencije za registraciju poslovnih korisnika, ali i da Priština „može pretrpeti i ozbiljne posledice u oblasti telekomunikacija“.

„Priština je koristeći besmislen administrativni argument da bi MTS-u onemogućila rad, zapravo želela da postigne dalekosežniji i opasniji cilj od puke blokade rada jednog poslovnog subjekta, a to je da onemogući mobilne veze srpskog naroda na Kosovu i Metohiji sa ostatkom Srbije i da ukidanjem TV signala i interneta potpuno informativno izoluje sadašnje korisnike MTS-ovih usluga“ – naveo je takođe Petković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.