Teodosije: Eskalacija krize nikome nije na korist

“Povodom situacije u kojoj predstavnici kosovskih institucija insistiraju da svi građani na severu Кosova izvrše preregistraciju svojih vozila na RКS i stava ogromne većine građana srpske ...
Image

U saopštenju se ističe da eskalacija ove krize nikome nije na korist i, kako se dodaje, duboko bi ugrozila napore da građani na ovom prostoru žive u miru i poštovanju bez obzira na etničku pripadnost.

Episkop raško-prizrenski, sa svojim sveštenstvom, ujedno apeluje na kosovske institucije da “prihvate jednoglasan predlog misije Evropske unije na Кosovu, ambasadora zemalja Кvinte i specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Grabrijela Eskobara da se izbegne svaki vid konfrontacije oko registracionih tablica i da se ovo pitanje dijalogom nadležnih strana uz međunarodnu podršku rešava u roku od narednih deset meseci u skladu sa ranijim dogovorima u Briselu ili drugim modelima koji se dogovore u dijalogu”.

Apel su uputili i građanima severa Kosova da sačuvaju mir, uzdržanost i prisebnost i: “da se za svoja prava bore dostojanstveno i hrišćanski ne dajući nikakvog povoda onima koji bi želeli da na bilo koji način isprovociraju ili izazovu nasilje i tako ugroze živote, zdravlje i imovinu bilo koga na ovom prostoru”.

Sa druge strane, od međunarodnih predstavnika očekuju odgovoran, mudar i odlučan pristup koji bi pomogao da se ovo pitanje rešava u procesu dijaloga i uz poštovanje prava i sloboda svih građana.

“Molimo se Gospodu Mirotvorcu da na ovim prostorima bude sačuvan mir i spremnost za dijalog u skladu sa svim principima koji postoje u demokratskim društvima, a nipošto uz demonstraciju i primenu sile, pretnjama ili ne dao Bog ugrožavanjem života ljudi”, zaključuje se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.