13:12, 01.07.2020Izvor: Glas Amerike, Beta

Tim Džuda: Dijalog Beograda i Prištine oslabljen ako Tači podnese ostavkuAko optužnica protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija bude potvrđena i on podnese ostavku, kao što je najavio, dijalog Beograda i Prištine će biti oslabljen, jer dve strane nemaju jednako snažne pregovarače, ocenio je danas za Glas Amerike britanski novinar i stručnjak za Balkan Tim Džuda (Judah).

tim-dzuda-dijalog-beograda-i-pristine-oslabljen-ako-taci-podnese-ostavku

Foto: Vladimir Arsenijević/ Buka

On smatra da je malo verovatno da sastanak koji je otkazan u Vašingtonu na kraju bude i održan, jer je situacija sa Tačijem neizvesna, a predsednički izbori u SAD su sve bliže.

Džuda veruje da će optužnica protiv Hašima Tačija za ratne zločine, o kojoj treba da odluče Specijalizovana veća na Kosovu, biti potvrđena.

"Mislim da hoće, jer se na tome radi već 20 godina. Mislim da tužilac ne bi ni podigao optužnicu da nije prilično siguran da će biti potvrđena", rekao je on.

Prema njegovim rečima, dijalog Beograda i Prištine će biti oslabljen, jer je potrebno da obe strane budu jednako snažne.

Komentarišući predstojeći satanak u Parizu sredinom jula, Džuda je rekao da nije jasno kakvu će Tači podršku imati u Evropi, sa izuzetkom albanskog premijera Edija Rame.

"Da li će i (nemačka) kancelarka Angela Merkel i predsednik (Francuske Emanuel) Makron želeti da budu viđeni s njim, da se s njim rukuju? Ako ne bude mogao da ide u Pariz, onda imamo problem. Imate (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića i bez želje da uvredim (kosovskog premijera Avdulaha) Hotija, on je u poređenju sa Vučićem politički patuljak. I mislim da ovaj problem još nije rešen ni u Parizu, ni u Berlinu, Prištini ili Beogradu", ocenio je Džuda.

Novinar je o izborima u Srbiji rekao da nije dobro za demokratiju da u parlamentu nema efikasne opozicije.

"Iako smo videli da su desničarske partije u Evropi čestitale Vučiću na pobedi, a levičarske poručile da je demokratija ugožena, iskreno, mislim da na Zapadu nema mnogo interesovanja. Nije da ignorišu, nego jednostavno ne mare toliko za dešavanja u Srbiji ili na Zapadnom Balkanu. Imaju i većih problema", rekao je Džuda za Glas Amerike (Voice of America - VoA).


Tagovi: SADHašim TačiSpecijalni sudDijalogEUAleksandar Vučić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije