Tirana: Zajednička sednica parlamenata Kosova i Albanije, poruke o jačanju saradnje

U Tirani se danas održava zajednička sednica parlamenata Kosova i Albanije povodom obeležavanja 110 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije, javlja Koha.
Image

Premijer Albanije Edi Rama, istakao je značaj Demokratskog saveza Kosova i nekadašnje OVK.

„DSK i OVK su povezani. Zahvalni smo Ibrahimu Rugovi koji nas je prerano napustio, ali je obavio svoju misiju, kao i Hašimu Tačiju koji je privremeno odvojen od nas, ali je u misiji koja je u toku“, rekao je Rama.

Albanski premijer je kazao da će ubrzo „doći do konačnog priznanja Kosova“.

„Verujem da će do konačnog priznanja doći pre ili kasnije i da Kosovo neće čekati dugo da njegova nezavisnost konačno bude i međunarodno priznata“, rekao je Rama.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je u Tirani da Albanija i Kosovo treba da dele ideje i da više sarađuju.

„Treba da radimo zajedno, da delimo ideje jedni sa drugima, da prihvatamo kritike jedni drugih“, poručio je Kurti.

Predsednica albanskog parlamenta, Ljindita Nikola, rekla je da su „Kosovo i Albanija dve nezavisne i demokratske države koje teže da postanu članice Evropske unije“.

„Što je albanska zajednica razvijenija u regionu, to će biti stabilniji i Balkan i Evropa. Albanija i Kosovo uz težnju ka evrointegracijama moraju da dele odgovornost da materijalizuju volju Albanaca, da se granice između dveju zemalja, ali i sa susednim zemljama transformišu u formalne granice. Za to odlučujuću ulogu imaju naše dve skupštine, koje moraju dati svoj doprinos u oblasti zakonodavstva“, rekla je Nikola.

Predsednik kosovskog parlamenta, Gljauk Konjufca, izjavio je da što su Kosovo i Albanija bliži – to će lakše štititi interese naroda.

„Sledeće dostignuće kao nacija moći ćemo da postignemo samo ako spojimo mudrost Ukšina Hotija, patriotizam Adema Demaćija, razboritost Fehmija Aganija, pripreme Gazmenda Zajmija i uvid Arbena Džafera“, poručio je Konjufca.

Poslanik iz redova DSK, Arben Gaši, rekao je da Kosovo i Albanija dele istu kulturu, da ih mnogo toga spaja i da ih niko i ništa ne može razdvojiti.

„Naši preci su bili prvi na ovoj zemlji. Albanci dele istoriju, jezik i kulturu. Imamo isti identitet. Na nama je da pamtimo istoriju, ispravimo greške i gradimo budućnost“, poručio je Gaši.

Besnik Tahiri iz Alijanse za budućnost Kosova, zatražio je od Albanije da pruži podršku Prištini prilikom apliciranja za članstvo u NATO i Savet Evrope.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.