Todosijević: Šteta usled poplava ogromna

Predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan, Ivan Todosijević, rekao je da se povlače planinske reke, Banjska reka, Kozarevačka reka i svi ostali planinski vodotokovi koji su ugrožavali ...
Image

“Šteta je ogromna, tiče se infrastrukture. U Banjskoj je potpuno uništena putna infatstruktura, tri mosta je reka odnela. U Doljanima je pretrpljena velika šteta, kako u kućama gde je voda prodrla, tako i u okućnicama i pomoćnim objektima”, rekao je za Radio Kosovsku Mitrovicu predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan, Ivan Todosijević.

Zvečan je juče formirao krizni štab i proglašeno je stanje elementarne nepogode, a danas je nakon druge sednice štaba, formirana komisija koja je na terenu.

“Tokom dana popisaće štetu na infrastrukturi, mostovima, sutra i prekosutra će se popisati sva domaćinstva koja su pretrpele štetu, u Doljanima, Banjskoj, Korilju gde je šteta stoprocentna”, rekao je Todosijević.

Što se tiče reke Ibar, noćas od 12 do pet jutros se povukao za oko 50 cm, dok je sada u stagnaciji, kaže Todosijević.

„Ono što nas zabrinjava i što pratimo jesu reke Sitnica i Lab, koje prema mojim saznanjima, reka Lab se izlila na području Obilića, a Sitnica je u koritu.“

Todosijević je veliku zahvalnost uputio meštanima koji su izašli da odbrane svoja domaćinstva i pomgali radnicima komunalne službe, vatrogasnoj jedinici. Sva privatna preduzeća sa svojom mehanizacijom su se uključila i pomogla stanovništvu.

„Obezbeđeni su putevi prema Banjskoj i u Žerovnici, od strane vatrogasne jedinice.

Prohodan je i put od Zvečana prema Žitkovcu.

“Mehanizacija JKP 'Zvečan' je tokom prepodneva otčepila vodu sa magistrale. Postoji još jedan mali deo, ali automobili mogu da prolaze. Velika je količina vode otišla prema području “gatera” tako da fizički nije moguće da se voda primi“, kaže Todosijević.

U Velikom Rudaru nijedna kuća nije poplavljena.

“Falila su dva centimetra da voda prodre u same objekte. Međutim, jutros se voda povukla”.

Međutim, kaže da je kuća Zdravkovića u Rudaru poplavljena.

„Oni, nažalost, na svaku poplavu trpe ogromnu štetu. Pokušaćemo što je u našoj moći da pomognemo. Danas ćemo sa predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju obići ceo teren da zajedno iznađemo sredstva i da se tim porodicama pomogne i na neki način nadoknadi šteta koja je u nekim domaćinstvima stoprocentna, kao kod Maksimovića u Banjskoj i još nekim kućama“, kaže Todosijević.

U Grabovcu poljoprivredno zemljište je nekih 50 odsto poplavljeno.

„Tu smo imali sreće, jer smo prošle godine podigli bedem koji je zaštitio meštane, a u budućnosti ćemo završiti još neke radove na samom bedemu“, naveo je Todosijević.

Putem telefona 028 664 726 Opštine Zvečan, građani mogu da se obrate.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.