Kancelarija za KiM: Todosijeviću stigao poziv da se javi na izdržavanje kazne zatvora

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan, Ivanu Todosijeviću, stigao je poziv da se 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne, saopšteno je iz Kancelarije za ...
Image

Podsetimo, Apelacioni sud u Prištini potvrdio je prvostepenu presudu, kojom je bivši gradonačelnik Zvečana i kosovski ministar uprave i lokalne samouprave Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora, zbog navodnog izazivanja nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje i netrpeljivosti.

U Kancelariji za KiM naveli su da je Todosijeviću poziv za izdržavanje kazne stigao tokom prošle nedelje, a da mu je danas uručena presuda.

„Nečuveno je da se poziv na izdržavanje kazne bilo kome uručuje bez prethodno uručene pisane presude. To nedvosmisleno dokazuje da Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem protiv Todosijevića vodi politički i montiran proces, koji ima za cilj da se Srbima na Kosovu i Metohiji sudi za verbalni delikt, da im se zabranjuje sloboda mišljenja i govora. U prilog tome svedoči činjenica da je o presudi Todosijević saznao iz prištinskih medija, što dodatno potkrepljuje tvrdnju da je žrtva političkog progona“, kazali su u Kancelariji.

Dodali su da će Todosijevićev advokat iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog leka i podneti žalbu Vrhovnom sudu na odluku o zatvorskoj kazni i presudi.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju će o najnovijem kršenju sporazuma i gaženju osnovnih ljudskih i demokratskih prava obavestiti predstavnika EU Miroslava Lajčaka i ambasadore Kvinte“, istakli su.

Tvrde da je “posebno indikativno da se Todosijević poziva na izdržavanje zatvorske kazne uoči nove runde tehničkog dijaloga u Briselu”.

„To pokazuje da Priština na sve načine želi da opstruiše i obesmisli dijalog, a njegov slučaj zloupotrebljava se u političke svrhe“, rekli su u Kancelariji.

Izneli su tvrdnje da je “i u ponovljenom suđenju protiv Todosijevića prekršen Briselski sporazum i pogažena vladavina prava, jer je sudsko veće Apelacionog suda koje je 28. februara odlučivalo o njegovoj žalbi – bilo sastavljeno isključivo od sudija albanske nacionanosti”.

„To je direktno u suprotnosti sa 10. tačkom Briselskog sporazuma, koja kaže da u slučajevima koji dolaze iz srpskih sredina – sastav veća Apelacinog suda mora biti većinski srpski“, pojasnili su.

Naglasili su da “o vladavini prava na Kosovu i Metohiji govori činjenica da se Albanac koji je pucao na srpsku decu dok su nosila Badnjak uoči Božića pušta u kućni pritvor i njegov pokušaj ubistva karakteriše kao izazivanje opasnosti, dok se Todosijević osuđuje na godinu dana zatvora zbog izgovorene javne reči”.

Ivan Todosijević prvostepeno je prvi put osuđen krajem 2019. godine na dve godine zatvora, jer je tokom obeležavanja 20 godina od NATO bombardovanja rekao da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za agresiju.

Prvostepenu odluku potvrdio je kasnije i Apelacioni sud u Prištini.

Todosijevićevi branioci su potom žalbu podneli Vrhovnom sudu.

Veće tog suda odlučilo je da vrati slučaj na ponovno suđenje.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.