17:05, 18.05.2019Izvor: RTK2

Tokom 2018. vlada potrošila više od 73% rezervnog budžetaGrupa za pravna i politička istraživanja (GLPS) predstavila je izveštaj o zloupotrebi budžetskih sredstava u procesu donošenja odluka od strane kosovske vlade za godinu dana. Tokom 2018. godine, vlada je potrošila više od 73% rezervnog budžeta, navodi se u izveštaju.

tokom-2018-vlada-potrosila-vise-od-73-rezervnog-budzeta

RTK2

Predstavnica Grupe za pravna i politička istraživanja Aljbana Redža predstavljajući izveštaj  rekla je da je za 16 odluka koje je vlada donela, za troškove državnih rezervi potrošeno oko 3,6 miliona evra.

"Iz analize koju smo napravili, vlada je donošenjem 16 odluka potrošila oko 73% državnog rezervnog budžeta suprotno članu 29 Zakona o državnim finansijama, odnosno 3, 5 miliona evra", navela je Redža.

Redža je naglasila da je bilo hitnijih slučajeva i problema u kojima bi se mogle koristiti državne rezerve.

"Ove državne rezerve bi morale biti potrošene na hitna pitanja, a ne na aktivnosti koje je do sada korišćen državni budžet. Bilo je slučajeva kada su fondovi dodeljeni za pojedince,  za lobiranje, za otpis dugova", rekla je Redža.

Osim što predstavlja kršenje zakona o upravljanju javnim finansijama, takođe ukazuje na to da budžetske organizacije više ne mogu da planiraju svoj budžet, i ta praksa je u suprotnosti sa korišćenjem javnog novca, naglasila je Redža.

Prema njenim rečima, nijedan od ovih slučajeva nije razmatran po zakonskim kriterijumima, a odluke su donete ad-hok.

Na konferenciji koju je organizovala Grupa za pravna i politička istraživanja nije bio obezbeđen prevod na srpski jezik. 
 


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije