19:20, 06.01.2021Izvor: RTV Kim

Tradicionalno paljenje badnjaka u manastiru GračanicaU porti manastira Gračanica, uz prisustvo vernika i sveštenstva, osvećen je i naložen badnjak, čime je počelo obeležavanje Badnje večeri.

tradicionalno-paljenje-badnjaka-u-manastiru-gracanica

Foto: RTV Kim

Badnjak su ložili gračanički sveštenici uz pisustvo vladike raško-prizrenskog Teodosija, sestrinstva manastira i okupljenih vernika.

Meštani Gračanice će, kako kažu, Božić proslaviti svečano u krugu porodice.

“Za srpsku porodicu na Kosovu i Metohiji ovaj praznik je veoma značaj, ovo je najradosniji hrišćanski praznik. Hvala Bogu pa smo svi živi i zdravi, najlepše je biti sa svojom porodicom i uživati u blagodetima koje nam je Bog dao. Za Božić želimo puno zdravlja, mira i blagostanja”, rekao je Dragan Ćirković.

“Ovo je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kada slavimo rođenje Bogomladenca i proslavljamo ga u krugu porodice, poštujući sve običaje i obrede koje su poštovali naši preci, jer je to naše indentitetsko obeležje čime se i ponosimo. Svima želim pre svega zdravlje i unutrašnju sreću, a naravno i mir”, kazala je Brankica Kosić.

“Proslavljam praznik u krugu porodice sa decom i suprugom. Hristovo rođenje najlepši je praznik. Poštujemo naše običaje, večeras postimo, sutra mrsimo. Došli smo da upalimo badnjak, a onda ćemo kod kuće da večeramo, primenjujemo običaje koje su nas naši preci naučili”, naveo je Zoran Ilić.

“Za Badnje veče unosimo badnjak u kuću i večeramo na podu, to je naš običaj. Za Božić smo poželeli zdravlje, sreću i uspeh, a sve ostalo dolazi samo”, rekao je Saša Živić.

Sveštenici Darko Marinković i Sveta Trajković okupljenima vernicima bacali su žito, bombone i novčiće. Ove godine zbog epidemije koronavirusa izostalo je tradicionalno služenje kuvanog vina i rakije.

Paljenjem badnjaka najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj u hrišćanstvu. Ovaj praznik je i poslednji dan Božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu najradosnijeg praznika rođenja Isusa Hrista.

U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko posne trpeze.


Tagovi: GračanicaBožić

Povezane vesti
Najčitanije


21:21, 21.02.2021


Najnovije