Trajković o ulasku u Kurtijevu vladu: Cilj je da se sazna o čemu se razgovara u Briselu

Rada Trajković, savetnica novog kosovskog ministra za zajednice i povratak, Nenada Rašića, rekla je za televiziju N1 da njeno i Rašićevo angažovanje u vladi Aljbina Kurtija ima za cilj ...
Image

„Samo naše angažovanje u vladi Kurtija ima za cilj da se sazna i o čemu se razgovara, s obzirom na to da je reč o potpuno zatvorenoj temi ne samo za javnost Srbije nego i za one kojih se to direktno tiče, a to su Srbi na Kosovu i Metohiji. Srpska lista je bila zadovoljna time šta predsednik kaže i šta predsednik zna“, kazala je Trajković u emisiji „Iza vesti“.

Komentarišući jučerašnji sastanak predsednika Srbije sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog BG i PR, Miroslavom Lajčakom, Trajković je kazala da može samo da pretpostavi o čemu su razgovarali – o Vučićevom ponašanju posle izbora Rašića za ministra i insistiranju da je taj izbor nelegitiman i nelegalan.

Na optužbe da izbor Rašića za ministra, pa i nje za savetnicu, nije po ustavu Kosova, Trajković odgovara da misli da jeste po ustavu i da Kurti kao premijer ima pravo da zameni ministre u vladi.

Ona odbacuje i optužbe da Rašić nema legitimitet, navodeći da je u ovakvoj situaciji pitanje legitimiteta manje bitno.

„Sve ja to razumem i shvatam. U momentu kada imate ovakvu krizu, da li mislite da je toliko važan legitimitet? Za mene kao savetnika to nije prioritet. Imate ljude koji su savetnici Vučiću, kao što je Bler, oni nemaju nikakav legitimitet i nisu išli na izbore. Način na koji je stekla Srpska lista legitimitet – vrlo je problematičan“, ocenila je Trajković.

Upitana zašto je prihvatila da bude savetnica u kosovskoj vladi, ona ističe da misli da je ovo presudan momenat.

„Vidim da se situacija vrlo komplikuje i da možda mogu da imam uvid u ono što će se dešavati. Da ne bude ili da ne liči na ono što se desilo Srbima u Krajini“, kazala je Trajković.

Komentarišući svoju raniju izjavu da je jedan od njenih prioriteta da se razbije monopol Srpske liste, ona objašnjava da Srpska lista svoju moć ne crpi iz naroda i birača, već da njena moć dolazi od predsednika Srbije.

„Srpska lista sprovodi sve što Vučić kaže. Deo moći Vučića na Kosovu je našim izborom delom promenjena. Neće više moći da donosi odluke, a da nam niko ništa ne kaže“, istakla je.

Kaže da je ideja da se ojača srpska zajednica južno od Ibra i ističe da kosovski premijer „najdirektnije ugrožava enkalve“.

„Ugrožava i kulturnu baštinu – Gračanicu, Dečane, Pećku patrijaršiju i Bogorodicu ljevišku. I na taj način vrši pritisak na Srba, pa je po znakom pitanja ostanak naše kulturne baštine bez građana srpske nacionalnosti, koji su inače vernici naše crkve“, objašnjava Trajković.

Upitana da li su ona i Rašić upali u lični sukob Vučića i Kurtija, sagovornica N1 to negira i ponavlja da su njena želja i cilj da se smanji uticaj Vučića na nekom prostoru, koliko god da je to moguće.

„Rašić mi je kazao da je imao preko 50 telefonskih poziva Srba koji se javljaju, koji ranije nisu smeli… Buđenje naroda na terenu je već osetljivo. Bude se ljudi i na severu. Nema drugog puta osim ovog koji je vrlo težak. Zar mislite da je meni lako da trpim uvrede, etiketiranje najstrašnije, čak i postavljanje kao mete“, upitala je Trajković.

Upitana za nemačko-francuski predlog, kaže da misli da je on „na nekom nivou prihvaćen uz određene izmene“.

„Ne nosi konačno rešenje, nosi jedan nivo rešenja i mislim da ga ja Vučić prihvatio. To podrazumeva realizaciju Briselskog sporazuma. Da evropske institucije budu dostupne Kosovu. On je prepoznao Kosovo kao poseban entitet“, istakla je Trajković.

Kada su u pitanju vanredni lokalni izbori na severu Kosova, rekla je da bi za nju bilo degutantno da se ti izbori održe ako u Severnoj Mitrovici nema nijednog Srbina kao kandidata.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.