Trajkoviću odloženo ročište, porodica protestovala ispred tužilaštva

Članovi porodice bivšeg pripadnika Kosovske policije, Slađana Trajkovića, osumnjičenog za ratni zločin protiv civila u Vučitrnu, okupili su se danas ispred Specijalnog tužilaštva u ...
Image

Okupljeni članovi porodice Trajković nosili su transparente napisane na albanskom jeziku. Na jednom od njiih pisalo je „Moj otac nije kriv“.

Suzana Trajkovića rekla je novinarima da su se došli kako bi pružili podršku njenom suprugu.

Apelovala je na prištinsko pravosuđe da se Slađanu omogući da se brani sa slobode.

„Slađanovo zdravstveno stanje je toliko ugroženo, da predlažemo da bude prebačen u KBC Kosovska Mitrovica. Stanje mu je alarmantno pogoršano zbog uslova u kojima se nalazi i neadekvatnog lečenja. Slađan je od 19. januara – bio bez terapije 11 dana. Tek su mu prošle srede omogućili lekarski pregled, time što su ga vodili u Prištinu u bolnicu“, kazala je Suzana Trajković.

Trajković je dijabetičar sa ranom na nozi, pa je njegova supruga ukazala na to da mu nije omogućeno da se liftom popne u zgradu, već je morao da hoda.

„Još jednom apelujemo na sve međunarodne organizacije da nam izađu u susret, jer mi odavde nemamo gde da odemo. Pošto je tu danas i gospodin Lajčak, pozivamo ga da vidi šta Kurti radi srpskom narodu koji nevino ispašta“, rekla je Suzana Trajković.

Ona je ponovila da je njen suprug 2013. godine integrisan u Kosovsku policiju i da je prethodno rađena provera, te da je radio devet godina u toj službi i da je uhapšen tek pošto je zajedno sa ostalim srpskim policajcima skinuo uniformu.

„Zašto ne prestane da se vrši teror nad srpskim narodom? Niko od svedoka ne sme da dođe… Hajde što ne smeju Srbi da dođu, ne smeju da dođu ni Albanci… Oni su hteli da dođu da pruže podršku Slađanu, ali se svi plaše“, dodala je Suzana.

Istakla je da su svedoci i optužbe lažne.

Advokat Dejan A. Vasić rekao je da su tri ročišta odložena i da će istražne radnje početi 16. febuara.

„Nama nije bilo dozvoljeno da u tim istražnim radnjama učestvujemo i na taj način smo uskraćeni za elementarna prava koja ga sleduju po Zakonu o krivičnom postupku. Mi ćemo ponovo pokušati i apelovati. U petak smo se obratili sudu sa zahtevom da se njegova dalja odbrana odvija iz kućnog pritvora, zato postoje uslovi i to ne bi bila mera koja bi bila izuzetak, već pravilo za one koji imaju prebivalište na teritoriji Kosova i tu žive sa svojom porodicom“, kazao je Vasić.

Dodao je da će se buduće istražne radnje i istražni postupak obavljati bez obaveštavanja javnosti.

Podsetimo, Slađan Trajković uhapšen je sredinom decembra zbog navodnog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom.

Najpre mu je određen jednomesečni pritvor, da bi kasnije bio produžen na još dva meseca.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.