Trendafilova sutra u Gnjilanu, Molićaj i Kljinaku najavljuju protest

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, Ekaterina Trendafilova, boraviće sutra na Kosovu gde će, kako je najavljeno, biti domaćin skupa u Gnjilanu. Uoči ove posete, ...
Image

Ekaterina Trendafilova sutra će u Gnjilanu biti domaćin skupa na kom će predstavnike građanskog društva upoznati sa tekućim aktivnostima Specijalizovanih veća Kosova.

Sastanak će, kako je najavljeno, biti održan u okviru Programa za komunikaciju i informisanje, a Trendafilova će da govori o aktuelnim dešavanjima u tom sudu i odgovara na pitanja.

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj reagovao je ovim povodom, navodeći da je poseta „nepoželjna“.

Pozvao je na protest koji je zakazan za sutra ispred hotela „Astoria“ u Gnjilanu.

„Specijalni sud je nepravedan od početka. Time je prekršen kriterijum jednakosti stranaka i ljudskih prava. Posete radi merenja javnog mnjenja i prilagođavanja njegovog imidža zatvorenim sastancima su nepoželjne“, poručio je Molićaj u objavi na Fejsbuku.

Podršku Molićaju dali su čelnici ogranaka Udruženja veterana „OVK“ iz Gnjilana, Kamenice i Vitine, kao i predsednik ovog udruženja, Faton Kljinaku.

„Uloga svakog suda, a još manje uloga predsednika suda (u ovom slučaju pseudospecijalnog suda), nije da edukuje civilno društvo i medije“, naveo je Kljinaku.

Poručio je da je civilno društvo „dovoljno obrazovano da razume šta se dešava sa političkim suđenjima u Hagu, da shvati da su ljudi u pritvoru dve godine držani kao taoci, da se za okupatorske zločine i masakre ne sudi, već da se njihovim klevetama sudi OVK“.

Naznačio je da su upravo to razlozi zbog kojih će se pridružiti protestu.

Na Kosovu ne vlada optimizam kada je samo postojanje i rad Specijalnog suda u pitanju. Još od odluke kosovske skupštine o formiranju Specijalnog suda, pa potom i podizanja prvih optužnica protiv nekadašnjeg kosovskog predsednika, Hašima Tačija i ostalih, pojedine političke partije, uključujući i PDK čiji je predsednik bio jedan od osumnjičenih, Kadri Veselji, javno su kritikovale ovaj sud. Nazivale su ga jednostranim i nepravednim, a sa druge strane tvrdile da je „rat OVK bio čist“ i da pripadnici ove formacije nisu vršili ratne zločine.

Protesti protiv Specijalizovanih veća održavani su i u prethodnim godinama na Kosovu.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.