Treće pismo srpskom patrijarhu: Nije u redu da SPC gromoglasno ćuti; naterati vlast da odstupi sa „puta propasti“

Nije u redu da naša crkva tako gromoglasno ćuti. Vlast u Srbiji će 18. marta u Ohridu otići i "korak dalje u izdaji", a srpski narod odavde biti osuđen na nestanak i to veoma brz - ...
Image

Oni navode da ne smeju da prećute kakvo je stanje u srpskom narodu na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku i kakvi su strahovi izazvani poslednjim potezima vlasti Srbije i, kako su naveli – naročito njenog predsednika Aleksandra Vučića.    

Ocenuju da se od njihovog poslednjeg pisma – a naročito prvog – mnogo toga pogoršalo u položaju srpskog naroda i države na Kosovu i Metohiji. 

„Više se i ne primećuje, i postalo je normalno da albanska vlast bez velikih problema uzurpira imanja i militarizacijom albanizuje vekovnu srpsku zemlju, da albanska policija Kosova na severu patrolira, sa dugim cevima, a da svi u Srbiji ćute: i vlast, i Akademija, univeriteti, i Crkva i javnost?! Možete li da zamislite kako to deluje na nas (narod), a pogotovu na psihu naše dece? Postaje normalno da Srbi koji su napustili Kosovo i Metohiju i odselili svoje porodice, iskopavaju kosti svojih predaka i sele ih negde daleko od svete srpske zemlje, daleko od zemlje gde su se rodili i gde su svoju dušu ispustili. I svi ćute, i Crkva ćuti!?“ – naveli su. 

Navode i da Srbi na Kosovu danas „u sve većem broju“ planiraju da nakon završetka školske godine ispišu decu iz škola, i odu sa KiM. 

„Mi razumemo Vaša Svetosti da Vi imate puno saznanja o tome šta se ovde dešava. Vaše reči da je: 'Crkva na Kosovu i Metohiji uvek bila Crkva i nikada nije odstupala od Kosova i Metohije i nikada ga nije napuštala. Nikada nije ostavljala narod, svetinje, gradove i sela. Nikada pa ni sada', nama mnogo znače, i mi Vam verujemo. Međutim, nismo sigurni da je to reći dovoljno“ – dodali su.

„Takođe, iskustvo našeg naroda iz Albanije nas uči, da je svaka albanizacija ovih prostora put ka nestanku srpskog naroda, bilo asimilacijom ili likvidacijom. Nemamo nikakvih iluzija da bi se to i sa nama desilo. Ako se to desi a kako sada stvari stoje vlast u Srbiji, (koja sve više pokazuje da je sve, samo nije srpska) će 18. marta u Ohridu otići i korak dalje u izdaji, onda želimo da Vas obavestimo da će srpski narod odavde biti osuđen na nestanak, i to veoma brz“. 

Ocenjuju da ohrabrujuće zvuče reči sa molebana u hramu Svetog Save u Beogradu da „Crkva odlično zna važnost Kosova i Metohije, svakog pedlja njene teritorije“ i da nemaju nikavih pretenzija da „uče Crkvu“ šta da radi, ali da joj „pomognu“ – to imaju – navode.  

„Vaša Svetosti, Srbi na Kosovu i Metohiji više nemaju poverenja u vlast ove države. Imaju poverenja u Crkvu, ali u vlast ne. To poverenje je seme, i ono se ne sme izneveriti. To ćete čuti od gotovo svakog Srbina ovde, a Vox Populi, Vox Dei. Vlast naše države je godinama preko izvršilaca na terenu sprovodila ozbiljne pritiske na narod, kako se istina o našem životu ne bi mogla dalje čuti. Sigurni smo da to Crkva zna i da po tom pitanju ne treba niko da 'uči Crkvu'. Ta tišina sprovedena silom, je omogućila da se u ostatku Srbije ne zna istina, i da se u tišini sprovodi zapadni diktat o priznanju secesije Kosova. On se sprovodi, i 18. marta kako je planirano ući će u odlučujuću fazu. Ako je to volja Srba, i ako je to volja Crkve, e onda je sve u redu. Hajde da nastavimo da ćutimo! Pošto smo ubeđeni da to nije volja Srba i da to nije volja njihove Crkve, onda ništa nije u redu. Dakle, nije u redu da naša Crkva tako gromoglasno ćuti!! Šta će Crkva činiti i učiniti, mi to ne znamo, i ne bismo da je 'učimo'“. 

Oni navode i da zasigurno znaju da opstanka srpske crkve na Kosovu i Metohiji ne može biti, ma koliko crkvu ubeđivali i garantovali „dušebrižnici sa zapada da će je štititi“, te navode da su sve glasniji „naši neprijatelji u falsifikovanju istorije, i ubeđivanju da srpska crkva na Kosovu i Metohiji nije srpska“. 

„Kako se izdaja odvija, ti glasovi su sve jači i bestidniji. Pitanje je dana samo kada će: Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška postati tzv. Kosovska kulturna baština. Jer kada Kosovo postane član UNESC-a, preuzeće i staranje nad njima. Mi nemamo iluzija u kom će pravcu to ići“. 

„Mi ne bismo voleli, Vaša Svetosti, da Vi budete patrijarh upamćen u istoriji SPC za čijeg su stolovanja Visoke Dečane zauzeli monasi iz Albanije ili Grčke, na primer, a kivot sa moštima svetog Stefana Dečanskog, kod koga ste primili monaški postrig, odnesen ko zna gde“.

„Ne bismo voleli da Vi budete upamćeni kao patrijarh za čijeg je stolovanja Pećka patrijaršija u kojoj ste uvedeni u Tron patrijaraha srpskih, bude ukinuta, kao što je to bilo 1766. Ništa od toga ne bismo voleli, a osećamo vrlo dobro da je to realna opasnost ako se izdaja naše države nastavi. Vremena da se nešto preduzme nema mnogo, poverenja u vlast nema uopšte, te zato Vas molimo da razumete našu zabrinutost i ubedite tu vlast, da odstupi sa puta propasti“ – poručuju.

Pročitajte još:

Nova poruka Ristića, Trajkovića i Jovića patrijarhu Porfiriju: Narod se oseća napušteno, kao jaganjci pred klanje

Trajković, Jović i Ristić traže razgovor sa patrijarhom: Udar na kolevku naše države i Crkve


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.