Sa tribine u Nišu: Prihvatanje francusko-nemačkog plana znači secesiju i stvaranje velike Albanije

Potpisivanje francusko-nemačkog plana značilo bi secesiju Kosova i Metohije i stvaranje velike Albanije, ocenili su na tribini u Nišu predstavnici Dveri, Nove demokratske stranke Srbije, ...
Image

Predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović rekao je da je Aleksandar Vučić već u dva navrata rekao da će, tvrdi – implementirati francusko-nemački ili evropsko-američki sporazum, a da on podrazumeva implicitno priznanje secesije i nezavisnost Kosova.

„Glavne posledice neodbijanja da potpišemo taj sporazum bilo bi stvaranje velike Albanije, prihvatanje secesije Kosova i Metohije, udar na Republiku Srpsku, neverovatno poniženje za naš narod i poništavanje naše istorije. To je nešto što zaista ne sme da se dozvoli“, istakao je Jovanović.

On je na tribini „Ne kapitulaciji! Ne ultimatumu!“ rekao da je na delu neverovatna medijska kampanja tako da građani ne mogu da čuju nijednu drugu stranu, ali da moraju da budu svesni manipulacija.

„Ne može sudbina Kosova i Metohije, odnosno sudbina Srbije da bude u rukama samo jednog čoveka. To nećemo dozvoliti. Srbija još nije Severna Koreja, uz dužno poštovanje toj državi“, naglasio je Jovanović.

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović rekao je na tribini da je Kosovo i Metohija sastavni deo države Srbije po domaćem pravu i Ustavu, po međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da se o tome ne može pregovarati.

„Smatram da je u ovom trenutku potrebno da postignemo široko političko jedinstvo i odbijemo ove zapadne ultimatume. Srbija se poslednjih dana nalazi pred novim zapadnim ultimatumom, a to je uvođenje sankcija Rusiji“, izjavio je Obradović.

On je istakao da je apsolutno neprihvatljivo hapšenje ljudi koji izražavaju protivljenje potpisivanju francusko-nemačkog sporazuma i pozvao na hitno puštanje svih učesnika protesta organizovanog na Sretenje.

„To je osnovno demokratsko pravo da se izjasnimo o nečemu što je apsolutno na štetu naših nacionalnih i državnih interesa“, kazao je Obradović i dodao da optužbe da iza protesta možda stoji Rusija smatra kao nekorektne i neprihvatljive.

Narodni poslanik Srpske stranke Zavetnici Dragan Nikolić istakao je da bi dan nakon što bi Srbija potpisala francusko-nemački sporazum i priznala Kosovo, bila stvorena velika Albanija.

„Njima apsolutno neće biti potrebna stolica u Ujedinjenim nacijama jer će je imati preko velike Albanije“, istakao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, sve ono što se događa na političkoj sceni Srbije poslednjih meseci ukazuje da taj scenario već postoji.

„Svaki poziv koji Aleksandar Vučić dobije, on prihvati. Prihvata okvirni plan za dalje razgovore. Kada uđete jednom i priznate neki okvir, a okvir je skoro međusobno priznanje Kosova i Metohije i Srbije, to znači da povratka nema“, naglasio je Nikolić.

On je kazao da će četiri parlamentarne političke stranke organizovati širom Srbije niz tribina kako bi „razdvojili laž od istine i ukazali na prevaru“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.