15:03, 30.06.2021Izvor: RTV Kim

Trideset dana pritvora za JovanovićaOsnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Ristu Jovanoviću iz Podgorice koji je uhapšen u ponedeljak na Gazimestanu. Njegova advokatica Jovana Filipović istakla je da odluka suda nije u skladu sa zakonom.

trideset-dana-pritvora-za-jovanovica

Foto: RTV Kim

Pred Osnovnim sudom u Prištini danas je održano saslušanje Rista Jovanovića koji se tereti za "izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti". On je jutros izjavio da nije kriv, a tužilac je zatražio sudski pritvor zbog opasnosti od bekstva.

Međutim, sudija je ipak odlučila da mu odredi jednomesečni pritvor, kazala je advokatica Jovana Filipović.

"Ova odluka suda nije zasnovana po zakonu. Ristu Jovanoviću određena je mera pritvora od mesec dana, biće smešten u pritvoru u Severnoj Mitrovici. Međutim, da bi se odredila mera pritvora nije ispunjen nijedan zakonski uslov i koji Zakon o krivičnom postupku predviđa i koji je sud dužan da primenjuje", istakla je Filipović.

Napominje da je tokom donošenja odluke bila primetna pristrasnost sudije, kao i u mnogim drugim slučajevima kada se lica srpske nacionalnosti optužuju za širenje mržnje.

"Risto Jovanović je optužen zbog toga što je pevao pesmu Vidovdan koja nema nikakve veze sa dešavanjima nakon 1999. godine, već sa Kosovskim bojem koji se dogodio 1389. godine. Veličao je srpske junake u toj pesmi i tri prsta koja predstavljaju Oca, Sina i Svetoga Duha", kazala je Filipovićeva i dodala da će uložiti žalbu za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze. 

Filipovićeva je izrazila nadu da će Apelacioni sud da razmotri žalbene navode i utvrdi da nema mesta uslovima za određivanje pritvora. 

Na početku ročišta sudija je pročitala optužnicu kojom se Jovanović tereti za navodno krivično delo "izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrepeljivosti", on se izjasnio da nije kriv i da nije došao na Kosovo da provocira i širi mržnju.

Njegova advokatica Jovana Filipović zatražila je da se njen klijent brani sa slobode.

"Ja vam se kunem u grob svoje majke da ću dolaziti kad god treba na sud. Iz policije Crne Gore je došlo da ja tamo nemam nikakvih problema. Kunem vam se u Boga i svoje dete koje nema ko da izdržava bez moje ruke, javljaću se kada god pozovete", rekao je Jovanović na saslušanju.

Podsetimo, Risto Jovanović uhapšen je 28. juna na Gazimestanu nakon što je pokušao da ukaže na bespotreban policijski pretres torbe monahinje koja je izlazila iz dvorišta memorijalnog kompleksa na Gazimestanu.


Tagovi: PravosuđeHapšenjePrištinaCrna Gora

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije