Tužilački savet Kosova: Hadžiu nastavlja sa neistinitim izjavama

Tužilački savet Kosova odbacio je tvrdnje kosovske ministarke pravde Aljbuljene Hadžiu da se tužilaštvo nije dovoljno bavilo ratnim zločinima.
Image

Tužilački savet reagovao je na tvrdnju Aljbuljene Hadžiu da tužilački sistem na čelu sa nekadašnjim glavnim tužiocem Aleksandrom Ljumezijem, nije imao ni volje ni interesa da se ozbiljno bavi ratnim zločinima.

Kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju, navela je juče na Fejsbuku da je zahtev za raspisivanje međunarodne poternice “za zločincima masakra u Račku” dobra vest za pravosuđe i Kosovo, jer se, kako je ocenila, po prvi put ulažu ozbiljni napori u rešavanju ratnih zločina. 

“Prethodne vlade, kao ni tužilački sistem koji je vodio bivši glavni tužilac Ljumezi, nisu imali ni volje ni interesa da se ozbiljno pozabave ovim zločinima nad našim narodom”, navela je Hadžiju.

Danas je na izjavu kosovske ministarke pravde reagovao Tužilački savet Kosova, odbacujući ove tvrdnje.

“Izjava ministarke Hadžiu nije tačna, jer je Tužilački savet Kosova imenovao četiri tužioca u Odeljenju za ratne zločine Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo. Za podršku ovom odeljenju raspoređeno je i šest stručnih saradnika i dva pravna službenika”, navodi se u reakciji.

Iz Tužilačkog saveta dodaju da su za vreme mandata bivšeg glavnog tužioca Aleksandra Ljumezija preduzete konkretne radnje, među kojima i raspisivanje 72 međunarodne poternice za hapšenje osumnjičenih za ratne zločine.

“Preduzete su konkretne istražne radnje u pravcu otkrivanja izvršilaca krivičnih dela i protiv naredbodavaca podignuto je na desetine optužnica, pripremljena je baza podataka u Specijalnom tužilaštvu Republike Kosovo za slučajeve ratnih zločina i ova baza podataka je usklađena sa bazom podataka Policije Kosova. Na inicijativu bivšeg glavnog tužioca Ljumezija, pripremljena je i usvojena Strategija za postupanje u predmetima ratnih zločina. Ove i mnoge druge radnje su preduzete, i svakodnevno se preduzimaju radi istrage ratnih zločina na Kosovu”, precizira se.

Iz Tužilačkog saveta poručuju da svaka težnja da se ne priznaju institucionalna dostignuća znači i “marginalizaciju državnih dostignuća”.

“Tužilački savet Kosova visoko ceni posvećenost i profesionalnu spremnost bivšeg glavnog državnog tužioca Aleksandra Ljumezija u jačanju državnog tužioca kao stabilne institucije i spremnosti da se bavi najtežim slučajevima u Republici Kosovo, koji su do 2015. godine bili u nadležnosti EULEX-a”, zaključuju. 

Kosovski premijer, Aljbin Kurti izjavio je 15. januara da je raspisano 18 međunarodnih poternica za Srbima koji su navodno učestvovali u događanjima u Račku 15. januara 1999. godine.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.