U Beogradu 17. marta skup protiv evropskog plana: „Srbija pamti, Srbija brani, Srbija ne da“

Srpski pokret Dveri, Nova demokratska stranka Srbije, Zavetnici i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) pozvali su danas na "veliko nacionalno okupljanje" 17. marta ispred hrama Svetog ...
Image

„Pozivamo građane Srbije na veliko nacionalno okupljanje 17. marta u Beogradu. Skup koji je MUP-u prijavilo 28 narodnih poslanika iz naše tri poslaničke grupe (NADA, Zavetnici, Dveri-Patriotski blok) počinje u 18 časova, na Platou ispred hrama Svetog Save u Beogradu“ – kazao je predsednik pokreta Dveri, Boško Obradović. 

Od hrama Svetog Save biće organizovana šetnja do zgrade Predsedništva, gde će se ispred spomenika ruskom caru Nikolaju održati obraćanja javnosti. 

Kako je naveo Obradović, „veliko nacionalno okupljanje“ je posvećeno godišnjici Martovskog nasilja i stradanja Srba i srpskih svetinja, istog dana obeležiće i 24 godine od početka NATO bombardovanja Srbije, te će skup biti i način podsećanja na „sve srpske heroje od Kosovskog boja do Košara“.

„Konačno, toga dana, a u susret novom susretu Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija 18. marta u Ohridu, u ime kompletne srpske istorije i svih stradalnih Srba, ubijenih, kindapovanih, nestalih i proteranih sa KiM, postavićemo pitanje aktuelnoj vlasti ko ih je ovlastio da prihvataju francusko-nemački sporazum o priznanju lažne države Kosovo kao nezavisne države i da se odriču dela naše državne teritorije“ – dodao je. 

„Tada 17. marta nećemo poslati poruku, već ćemo izneti zahteve. Prvi zahtev, bez mnogo nade da će biti ispunjen, je da se predlog sporazuma odbije odlučno, hitno i u celini. Ali, Vučić to ne može, i ni sme“, ocenio je predsednik Novog DSS-a, Miloš Jovanović.

On je takođe pozvao građane da se okupe 17. marta, istakavši da je pitanje Kosova i Metohije prvorazredno državno pitanje.

Upozorio je da ne sme da se zaboravi da i SPS učestvuje u „antidržavnom poduhvatu“ prihvatanja francusko-nemačkog plana.

Prema njegovim rečima, Vučić je taj sporazum usmeno i eskplicitno prihvatio.

„On kupuje vreme za sebe u nadi da će u tom vremenu uspeti da završi s kuvanjem žabe i da će građani progutati nešto što je veleizdaja. To mu nećemo dozvoliti“, kazao je Jovanović.

„Ovo pitanje nije stranačko, već nacionalno i državno i što nas više bude na tim skupovima tim ćemo pre izboriti naše pravo za vanrednim izborima“ – ocenio je Voislav Mihailović iz POKS-a. 

Poslanik Zavetnika, Nikola Dragićević, rekao je da će okupljanje biti „molitvena šetnja“, dodajući da ne pozivaju na demonstracije i proteste, već na „iskreno nacionalno okupljanje srpskih patriota i rodoljuba“.

„Okupljamo sa jednom jasnom idejom, da obeležimo 17. Mart, datum velikog stradanja srpskog naroda, ali i da pošaljemo jasne poruke, poruke Evropi i svetu, ali i državnom rukovodstvu Republike Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem, hoćemo da poručimo da Srbija pamti, da Srbija brani i da Srbija ne da“, dodao je. 

Pojašnjava da „Srbija pamti“ 17. Mart kao datum velikog srpskog stradanja, da „Srbija brani“ i da je do sada branila svoje „dostojanstvo, moral, svoje korene, temelje, teritorijalni integritet i suverenitet i Ustav Republike Srbije“, te da „Srbija ne da“ svoje crkve, manastire, narod na KiM, da „u zaborav odu sve žrtve kosovskih junaka“, ali i da ne daju „da više od pola miliona“ glasača koji su podržali ove stranke opozicije „budu proglašeni antidržavnim elementom“. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.