Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

U Beogradu održan protest: „Nijedna više – Stop femicidu“

Ženska solidarnost organizovala je protest ispred vlade, a potom i Skupštine Srbije, sa porukom „Nijedna više – stop femicidu!“, kako bi državu upozorili da je u 11 ...
Image

Na protestu ispred vlade učesnice skupa su uzvikivale „Ženska revolucija“, „Nijedna više“, „Državo, srami se“, „Nasilnike u zatvore“, „Vaš sram – naš bol“ i „Nijedna više“.

Nosile su i transparente sa porukama „Skoro svaki femicid je mogao biti sprečen“, „Besne žene“, „Koja je sigurna?““, Ne dozvoli da te iko stišava“, „Sram mora promeniti stranu“.

Aktivistkinja Ženske solidarnosti Jelena Riznić zapitala je da li bi, da se u osam nedelja od nasilja stradalo osam političara, država reagovala.

„Naravno da bi bio proglašen dan žalosti“, rekla je Riznić.

Ona je saopštila i podatak da je tokom 2020. godine u svetu na svakih 11 minuta neku ženu ubio član porodice ili njen partner, a od vlasti u Srbiji zatražila da femicid zakonski definiše kao posebno krivično delo i propiše maksimalne kazne.

Riznić je dala rok inistitucijama da se do ponedeljka izjasne o njihovim zahtevima, među kojima je pooštravanje uslova za dobijanja dozvole za držanje oružje.

Učesnici protesta su potom prošetali do zgrade Skupštine Srbije, gde su ponovili svoje zahteve.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.