22:15, 01.06.2020Izvor: RTV KIM

U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti u GračaniciDom kulture Gračanica, bez obzira na pandemiju korona virusa, za Vidovdanske svečanosti sprema "redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 4. juna, kada će u galeriji Doma kulture početi “Vidovdanska likovna kolonija 2020.“

u-cetvrtak-pocinju-vidovdanske-svecanosti-u-gracanici

Foto: RTV KIM

Za razliku od prethodnih, kada su na likovnoj koloniji učestvovali slikari iz centralne Srbije, ove godine učestvovaće samo slikari sa Кosova i Metohije.

“Кao i svake godine, likovna kolonija je vesnik Vidovdanskih svečanosti. Zbog epidemije Covid-19, donetih mera i nemogućnosti prelaska same izložbe preko administrativnog prelaza, nažalost neće biti izložbe dobitnika prošlogodišnje nagrade “Longin“, Miloša Šobajića. Ove godine imaćemo izložbu iz fundusa galerije, tačnije izložbu samih osnivača ove kolonije i potrudili smo se da odaberemo ono najbolje iz samog fundusa“, kaže za RTV Kim slikarka Maja Todić, koja poziva sve ljubitelje umetnosti da dođu i pogledaju izložbu.

Iz uprave Doma kulture kažu da je još uvek neizvesno kako će se odvijati ostali planirani program Vidovdanskih svečanosti.

“Program je planiran da bude u punom kapacitetu, međutim videćemo kako će se odvijati situacija i šta nam vlada bude preporučila povodom mera za okupljanje i održavanje velikih skupova. Pratimo sva uputstva i spremamo se redovno, spremali smo se dva meseca unapred“, kaže Ivan Stojković iz Doma kulture.

Vidovdanske svečanosti u Gračanici su najposećeniji kulturni događaj na Kosovu i Metohiji, a tokom obeležavanja mogu se videti raznovrsni muzički, likovni i književni programi.


Tagovi: VidovdanKulturaGračanicaKosovo

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije