22:07, 27.08.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

U cilju održivog povratka i integracije, ekonomsko osnaživanje interno raseljenih i povratnikaU cilju pokretanja sopstvenog biznisa, kao jednog od načina obezbeđivanja društveno-ekonomske stabilizacije i egzistencije povratnicima i interno raseljenima, predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak, uručili su danas šest motokultivatora sa priključnim mašinama interno raseljenim licima u opštini Obilić, dva u Đakovici i tri u Klini.

u-cilju-odrzivog-povratka-i-integracije-ekonomsko-osnazivanje-interno-raseljenih-i-povratnika

MZZP

U prethodnom periodu je Ministarstvo za zajednice i povratak ovim porodicama izgradilo kuće u sklopu projekta “Povratak i integracija na Kosovu”.

Porodica Velička Gašića iz Kline poseduje više hektara poljoprivrednog zemljišta koje su obrađivali pre raseljeništva. 

Nakon povratka na svoje ognjište, porodica Gašić je živela od uzgoja i prodaje pšenice, kukuruza i povrća.

Iz MZZP navode da ova porodica više neće ionako teško zarađeni prihod trošiti na iznajmljivanje poljoprivredne mehanizacije, jer su dobili ono što im je bilo najpotrebnije.

“Bez ekonomske stabilnosti nema opstanka, a bez opstanka onih koji na Kosovu žive se obesmišljava i proces povratka. Upravo zbog toga nastojimo da na ovaj način podržimo one koji svoju budućnost vide na Kosovu”, ističe se u saopštenju. 

Takođe, Ministarstvo za zajednice i povratak izražava punu zahvalnost Kancelariji Evropske unije na Kosovu koja pruža podršku u važnim projektima i Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) koja te projekte implementira.


Tagovi: PovratniciPomoćMZZP

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije