Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

„U Deklaraciji o nestalima nema termina koji bi podrazumevao odgovornost Beograda“

Šef srpskog pregovaračkog tima u Briselu, Petar Petković, kazao je da u Deklaraciji o nestalima koju su večeras usvojili predsednik Srbije i kosovski premijer, nema termina koji bi podrazumevao ...
Image

Petković je novinarima u Briselu rekao da je “uz Deklaraciju o nestalim licima priložena izjava predsednika Vučića u kojoj su razjašnjene važne stvari u vezi sa terminom koji se pominje”.

„Priština insistira na terminu 'prisilni nestanak', koji je pravno definisan u 2. tački međunarodne konvencije o prisilnom nestanku, da bi mogla da se poziva na to i traži odgovornost Beograda“, dodao je.

Prema Petkovićevim rečima, Beograd je uspeo da se izbori da u Deklaraciji stoji termin “nestali pod prinudom”.

„Taj pojam ne uključuje odgovrnost države Srbije u međunarodno-pravnom smislu, već ukazuje na okolnosti pod kojima je određeno lice nestalo. Postupili smo po svim zahtevima Prištine i iskopali 23 lokacije na prostoru centralne Srbije. Međutim, oni još uvek ne postupaju po zahtevima Beograda kada je reč o devet lokacija za koje imamo informacije da su pokopani Srbi“, naveo je.

Petković je istakao važnost usvajanja Deklaracije o nestalim osobama i izrazio uverenje da će vlast u Prištini ispuniti svoje obaveze i nastavi potragu za nestalima.

„Jedina lokacija koju su istražili jeste lokacija Bunker kod Đakovice, gde su pronađena porodica Šutaković i dva člana familije Petrović, a takvih lokacija ima mnogo“, kazao je on.

Šta piše u Deklaraciji o nestalima koju su danas usvojili Vučić i Kurti?

Vujičić: Doživeli smo neprijatnost tokom predstavljanja Statuta ZSO

Vučić: Biće primenjeno ono što je dogovoreno 2013. i 2015. godine ili je kraj svega


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.