U dvorištu crkve u Novom Brdu otrovani psi; ispitano lice, ali nije uhapšeno

Četiri psa otrovana su i uginula u dvorištu crkve Uspenja presvete Bogorodice u Novom Brdu, a jedan još daje znake života, saznaju „Politika“ i Radio Kim.
Image

Na video snimcima se pojavljuje radnik firme „Biolend“ koji psima daje hranu. On je na vozilu „kvad“ došao na crkveno imanje, na mestu gde se nalazi dečije igralište, namamio pse i dao im hranu. Obučen u radni kombinezon, bacao je svakom psu pojedinačno i kad se uverio da su svi uzeli hranu udaljio se sa crkvenog poseda. Na imanju je nađeno još ostataka hrane koju je bacao.

Do sada su uginula četiri psa, a jedan još umire u dvorištu.

Firma „Biolend“ je u vlasništvu Albanca i bavi se proizvodnjom organske hrane i jaja. Zemljište na kom se nalazi kupljeno je od Srba u proteklom periodu.

„Svi smo potreseni, ne mogu da smirim ni sebe, ni porodicu. Ćerku Milijanu, koja je bila posebno vezana za Miksija, odveo sam u Manastir Draganac. Ne može da gleda i podnese ovo“, kaže za Radio Кim i „Politiku“ sveštenik Stevo Mitrić.

„Miksi je mešanac belgijskog ovčara i vučjaka, a ostalo su mešanci o kojima se Milijana starala. Ne znam šta da radim. Sada pokušavamo da bar jednog da spasimo, dajemo mu jogurt.“

Кosovska policija je izašla na lice mesta, izvršila uviđaj, pregledala snimke i nakon konsultacija sa nadređenim službenicima savetovala svešteniku da zamrzne pse, naruči privatnu obdukciju i toksikološku analizu.

Policija: Ispitano lice u vezi trovanja pasa, ali nije uhapšeno

Portparol Kosovske policije Ismet Hašani potvrdio je za Radio Kim da je slučaj trovanja pasa u crkvenom dvorištu u Novom Brdu zabeležen još u sredu, te da je policija bila na licu mesta i izvršila uviđaj. Takođe je kazao da je jedno lice ispitano, ali da nije zadržano u pritvoru.

„Jedan čovek je intervjuisan u vezi toga i istražni organi rade na tome da utvrde da li je istina da ih je on otrovao ili ne.“

Na konstataciju Radija Kim da postoje snimci koji potvrđuju da je jedno lice hranilo pse, Hašani kaže: „On je rekao da mu je namera bila samo da nahrani pse a ne i da ih otruje“.

Lice, čiji idnentitet, Hašani nije otkrio je nakon ispitivanja u policijskoj stanici pušteno.

„Radi se na dokazima i dalje“, kazao je portparol Policije za Region Gnjilana.

Novo Brdo je opština sa srpskom većinom i stanovništvom koje živi u velikom siromaštvu, a od 1999. godine one je izloženo je čestim pljačkama, pretnjama i napadima. Mnogi Srbi žive od socijalne pomoći i uz veliku podršku Srpske pravoslavne crkve, koja u ovom kraju ima narodne kuhinje sa velikim brojem korisnika.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.