18:33, 12.01.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

U Grabovcu poplavljeno 50% oranica, u Gornjem Krnjinu voda odnela mostU opštinama Zvečan i Leposavić, na severu Kosova, reka Ibar se izlila i poplavila priobalno područje. U nekim delovima, voda je stigla i do kuća. Šteta od poplava se procenjuje.

u-grabovcu-poplavljeno-50-oranica-u-gornjem-krnjinu-voda-odnela-most

Radio Kontakt Plus

Na teritoriji opštine Zvečan, Ibar se izlio usled obilnih padavina i topljenja snega proteklih dana, poplavivši priobalna imanja uz samu obalu reke.

Kod jačih padavina, kada se reke Sitnica i Lab izliju iz korita, i napune reku Ibar, poljoprivredno zemljište biva poplavljeno, a ugrožena su i porodična domaćinstva.

Meštani sela Grabovac u zvečanskoj opštini kažu da je šteta na oranicama velika, procenjuju da je pod vodom je oko 50% obradivog zemljišta i nadaju se da će im lokalna samouprava konačno rešiti ovaj višegodišnji problem.

Deo imanja Slaviše Kocića u Grabovcu je pod vodom.

“Poplavljen je deo dvorišta, plastenici i pomoćni objekat. Za štetu još ne znamo, što smo mogli sklonili smo, ali zemljište je dosta zagađeno, videćemo... Bilo bi dobro da se ovo jednom za svagda reši, da se uradi taj bedem”, kaže Kocić.

Ljubiši Živkoviću poplavljena je bašta, a u neposrednoj opasnosti mu je i kuća.

“Ukoliko bude veći dotok vode, moguće je i da sam ulaz kuće bude ugrožen. Ovo nije prvi put, to traje već nekoliko godina unazad. Nadležni organi, biće da ih kritikujem, ali da mi ne zamere, sve u nekom obećanju da će to da se reši, međutim, to ostaje, što bi se reklo, mrtvo slovo na papiru. Velika šteta se nanosi. Fekalije se ulivaju u Ibar i tokom reke to se širi po poljima. To je jedna vrlo rizična stvar koja ugrožava domaćinstva, ljudske živote”,  upozorava Živković.

Opštinski timovi su na terenu, komisija popisuje nastalu štetu.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan, Ivan Todosijević, ukazuje da je jedan od uzroka ovog višegodišnjeg problema i ljudski faktor, odnosno menjanje toka reke.

“U saradnji sa Kancelarijom za KiM uradićemo sve da pričinjena šteta bude nadoknađena. Mi smo u više navrata, prošle i pretprošle godine pokušavali da konkretno ovde u Grabovcu rešimo pitanje jednog bedema, sa kojim bismo, na neki način i rešili plavljenje ovog poljoprivrednog zemljišta, međutim, nismo uspeli u tome. I eto, biće još jedna molba i ove godine i Kancelariji za KiM, da na neki način iznađemo sredstva i rešimo taj problem. Nažalost i ljudski faktor je odgovoran za sve ovo što se dešava. Povući će se voda i moći ćete da vidite da je čovek taj koji je maltene iskrenuo tok reke Ibar i pored reke je mnogo nasipa odrađeno tako da, eto, voda samo traži prolaz i ide tamo gde joj nije mesto”.

U mestu Rudare, u zvečanskoj opštini, voda je stigla do kuća.

“Pre tri dana je počela poplava, ali nije bilo ovoliko. Imali smo neki zid koji nam je uradila opština pre pet godina, ali trebalo je da urade veći. Na drugoj obali reke, nabacali su zemlju, kuće su urađene na bedemu, na toku reke. Ovu kuću koju smo gradili godinama, sad za jedan dan može da nam odnese voda i da nemamo ništa. Teško mi je, celu noć sam stajala i merila vodostaj reke”, priča Vidinka Marković.

Foto: Radio Kontakt Plus

U opštini Leposavić, u mestu Gornji Krnjin, voda je odnela most, obnovljen pre samo tri godine, pa sada meštani do jedine prodavnice, prvog susednog sela i magistralnog puta, moraju da idu oko pet kilometara.

“To je služilo dok se praktično ručno radilo, traktorom su okretali taj zamajac koji je udarao odozgo. I to je držalo. E sad, ovi što su ga radili pre dve, tri godine, nije moglo da izdrži jednu vodu i to malu vodu. Ne znam… “, kaže Rajko Pešić.

I ovo će proći, šteta će se nadoknaditi, ali nikada u potpunosti.

Meštani sela pogođenih poplavama nadaju se da njihovi problemi neće biti zaboravljeni čim se Ibar povuče…Tagovi: LeposavićZvečanIvan TodosijevićKosovoPoplave

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije