U haškom procesu Tačiju prvih 12 od 312 svedoka optužbe svedočiće tri meseca

Prvih 12 svedoka tužilaštva svedočiće tri meseca na predstojećem haškom suđenju Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.
Image

To proističe iz dokumenta tužilaštva objavljenog na internet stranici suda za zločine boraca OVK u Hagu.

Tužioci su ranije najavili da će tokom procesa koji će početi 3. aprila, iskaze dati 312 njihovih svedoka i da bi to moglo potrajati do 2025. godine.

Raspravno veće američkog sudije Čarlsa Smita već je izrazilo zabrinutost zbog toga što bi sudjenje moglo trajati godinama i pozvalo je tužioce da preispitaju mogu li skratiti dokazni postupak.

Sudsko veće je najavilo da će na pripremnom ročištu, zakazanom za 20. mart, od tužilaca, ali i branilaca optuženih, tražiti odgovor na pitanje „da li nameravaju da preispitaju“ najavljenu dužinu vremena za ispitivanje prvih 12 svedoka, kao i uticaj koje bi to vreme moglo imati na trajanje sudjenja.

Sudije će od tužilaca zahtevati i da se idućeg ponedeljka izjasne „koje mere smatraju najprimerenijim za skraćivanje suđenja“.

Branioci optuženih već su naznačili da će o trajanju unakrsnog ispitivanja moći da odluče tek kada svedoci počnu iskaze.

Odbrane su zajednički izrazile nezadovoljstvo što će osam od prvih 12 svedoka imati mere zaštite identiteta – skrivanje lika i elektronsku izmenu glasa.

Po dokumentu tužilaštva, prvih 12 svedoka svedočiće ukupno 234,5 sati.

Na pitanja tužilaca svedoci će odgovarati tokom 63 sata, a branioci četvorice optuženih unakrsno će ih, kako su najavili, ispitivati čak 170 sati.

Zastupnik žrtava imaće sat i po za ispitivanje nekih od prvih 12 svedoka.

Raspravno veće je odlučilo ;da sud zaseda četiri puta nedeljno po pet sati, i da svaka četvrta sedmica bude slobodna.

Iz toga proizlazi da će veću za saslušanje prvih 12 svedoka biti potrebno 12 radnih nedelja, odnosno tri meseca.

Zajedno s Tačijem, bivšim komandantom OVK, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U 10 tačaka Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, prisilni nestanak, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Po optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo preuzimanje kontrole nad celim Kosovom zločinima nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Albancima proglašenom za „špijune“, „kolaborante“ i „izdajnike“ i Romima.

Svi optuženi koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020., u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.