U Kragujevcu tribina „Ne kapitulaciji, ne francusko-nemačkom planu za Kosovo“

U Kragujevcu je organizovana tribina protivnika evropskog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, poznatog u javnosti kao francusko-nemački predlog.
Image

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je u Kragujevcu da ne vidi ni jedan jedini razlog za prihvatanje francusko-nemačkog plana koji je „praktično kapitulacija“ Srbije, navodeći da ga treba odbaciti „u celosti“.

Obradović je novinarima pre početka tribine „Ne kapitulaciji, ne francusko-nemačkom planu za Kosovo“, rekao da se time „pokreće borba za očuvanje suvereniteta“, navodeći da je francusko-nemački plan protivustavan i da traži od Srbije da prizna kosovsku nezavisnost.

„Domaće i međunarodno pravo Kosovo vide kao sastavni deo Srbije, a sada se od nas traži kroz francusko-nemački plan da se mi odreknemo dela svoje državne teritorije, što nijedan narod, nijedna država na svetu nisu uradili u miru“, rekao je Obradović.

Tribinu u Kragujevcu ocenio je kao početak zajedničkog fronta, koji čine ne samo četiri parlamentarne opozicione „patriotske političke grupacije“ već i Pokret za odbranu Kosova i Metohije i Studentska organizacija „Srpska omladina za Kosmet“.

Đurđević Stamenkovski: Pokreće se borba za očuvanje kosovskog zaveta

Predsednica stranke „Zavetnici“ Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da se tribinom „Ne! kapitulaciji, Ne! francusko-nemačkom planu za Kosovo“ – „pokreće borba za očuvanje suvereniteta, samostalnosti, ali i kosovskog zaveta i sigurnosti našeg naroda u državi“.

„Naša teza je da bi eventualni sporazum, koji bi mogli nazvati ultimatumom, predstavljao ne kraj kosovske krize, nego kraj države Srbije. Protiv toga smo ustali i sa nama je zaista ustala Srbija. Proglas su podržali brojni intelektualci, javne ličnosti, ljudi od autoriteta i znanja“, rekla je Đurđević Stamenkovski novinarima.

Ona je rekla da je to razlog što ih politički oponenti na vlasti „brutalno napadaju“.

Rekla je i da „niko nema mandat“ da potpisuje „francusko-nemački ultimatum“ koji nije u skladu sa Ustavom, navodeći da to Srbiji ništa dobro ne bi donelo, a da bi ostavili „sramotu budućim generacijama“.

„Na kraju krajeva, ne bismo im ostavili ono što su naši preci stvarali, a to je slobodna država. Doveli bismo to u pitanje i bili bismo definitivno prvi narod u novijoj političkoj istoriji koji se saglasio sa uzurpacijom svoje teritorije i koji je tako nonšalantno zgazio Ustav“, rekla je Đurđević Stamenkovski i ocenila da „državotvorne snage imaju mogućnosti i kapaciteta da takav scenario ne dozvole“.

Ona je dodala da je to „najmanje stranačko pitanje“, već je pitanje „opstanka države i naroda“.

Jovanović (Novi DSS): Na pragu „ozbiljna katastrofa“ zbog Vučićeve politike

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je u Kragujevcu da francusko-nemački plan za Kosovo mora da se odbije „hitno i u celini“, jer inače „nam se ne piše dobro“.

Jovanović je pre početka tribine novinarima rekao „na pragu smo ozbiljne katastrofe“ zbog „pogubne politike“ koju vodi predsednik Srbije Aleksanar Vučić.

On je rekao da tribinom počinje kampanja da se odbije francusko-nemački plan i da se objasni građanima šta je izbor pred Srbijom: „da nastavimo da se borimo kao narod, ili da prosto sami sebe skinemo sa istorijske scene i budemo neki potpuno beznačajni delić evroatlantskog sveta“.

„Očigledno je ova vlast krenula da svrstava Srbiju potpuno u Zapad, vidite da je sve više priča o sankcijama koje treba da uvedemo Rusiji, dakle vrlo je ozbiljna situacija gde je odgovornost pred svima nama“, kazao je Jovanović.

Jovanović je najavio kampanju protiv francusko-nemačkog predloga za Kosovo po celoj Srbiji, a posle Kragujevca sledi Niš.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.