U prihvatilištu u Mramoru boravi 20 medveda i lav

Prihvatilište za medvede smešteno kraj Badovačkog jezera u selu Mramor, trenutno pruža utočište za 20 mrkih medevda, spašenih iz zarobljeništva, ali i jednog lava ...
Image

Prihvatilište “Šuma medveda Priština”, otvoreno je 2013. godine zahvaljujući međunarodnoj Fondaciji za zaštitu životinja Četiri šape (Four Paws) sa sedištem u Beču, a uz pomoć kosovskog Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja i opštine Priština.

U saradnji sa KFOR-om u prihvatilište su 2013. godine prebačeni medvedi koji su ilegalno držani u kavezima u mini-zoo vrtovima pri raznim restoranima širom Kosova.

Prema rečima menadžera prihvatilišta Afrima Mamuta, ovaj azil za medvede prostire se na površini većoj od 16 hektara zemlje, koju je dala opština Priština na korišćenje na 99 godina. Od toga je za medvede iskorišćeno deset hektara, tako da svaki medved ima više od pola hektara zemlje.

„Površina koju koriste medvedi trenutno je deset hektara. Oni su podeljeni na razne sektore ovde od dva do tri medveda. Ostalo čini zgrada i centar za posetioce. Imamo još malo zemlje za planove ubuduće.“

Poslednji medved je u ovom prihvatilištu pronašao utočište 2019. godine, a ovde je došao kao mladunče od samo mesec dana.

„Tada se desio jedan slučaj na Šar-planini. Našli su ga ljudi na ulici, on je bio veoma mali, imao je samo mesec dana. On sada dobro živi kod nas, pokušavamo da mu nađemo još jednog partnera da živi sa njim.“

Medvedi se u rezervatu od 80 do 85 odsto hrane voćem i povrćem, ali kada se pripremaju za zimski san, daje im se i određena količina mesa.

„Pripreme za zimski san počinju polovinom novembra. Od decembra idu u zimski san koji traje, u našim uslovima, do kraja marta. Ništa ne jedu i ne piju samo spavaju, ponekad izađu kratko i vraćaju se ponovo u svoja skloništa na spavanje“, naveo je Mamuti.

Lav u prihvatilištu za medvede

U prihvatilištu “Šuma medveda Priština” od marta ove godine udomljen je i jedan lav.

„Nažalost, lav ne bi trebalo da bude ovde. On je ušao ilegalno na Kosovo, ne znamo odakle da li iz Albanije ili Severne Makedonije. On je bio konfiskovan od strane sudstva i Ministarstva za zaštitu životne sredine. Oni nisu imali gde da ga smesta i doveli su ga kod nas“, kazao je menadžer ovog prihvatilišta.

Prema rečima Mamutija, lav trenutno ima dobre uslove u ovom prihvatilištu, kao i veterinarsku pomoć.

„Ako nađemo neko bolje mesto za njega mi ćemo ga poslati tamo, ako ne on će živeti kod nas. Planiramo sada da mu napravimo još jedan veći sektor, da ima više mesta gde da živi. Hrani se isključivo mesom.“

Prihvatilište “Šuma medveda Priština” je istovremeno i turistička atrakcija. Za posetioce je otvoren od 10 do 19 časova. Cena ulaznice za odrasle iznosi dva evra, dok je za decu evro.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.