U Prizrenu počela radionica „Pesme prizrenske“

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena održava se radionica „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.
Image

Predsednica ovog udurženja Radmila Knežević kazala je za Radio Goraždevac da je cilj radionice da se sačuva stari narodni melos prizrenskih pesama.

“Cilj ove radionice koja će trajati tri dana jeste da se očuva stari narodni melos, da deca nauče kako da interpretiraju, pevaju, na koji način da se ponašaju dok izvode izvorne pesme. Znači sve ono što je karakteristika prizrenskog melosa, pošto znamo da je sam grad Prizren, odnosno celo Kosovo i Metohija ali i Prizren pogotovo karakterističan po tim prepoznatljivim pesmama“, kazala je Radmila Knežević.

Dodaje da je ovo prilika da deci koja znaju pesme da ih bolje upoznaju, a onima koji ne znaju da ih nauče.

„Radionica je bila plodotvorna. Danas smo krenuli, deca uveliko rade, imamo predavače, ljude koji su iz Prizrena, koji su završili muzičke akademije, oni rade sa decom. Atmosfera je zaista izuzetno lepa i vreme nas je poslužilo, tako da je sve fantastično“, kazala je Radmila Knežević.

Na radionici učestvuje 18-oro dece uzrasta od 12 do 20 godina sa prostora Kosova i Metohije.

Organizatori su pozvali medije da sutra od 14 časova prisustvuju priredbi, gde će deca koja su pohađala radionicu pokazati šta su sve naučili.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.