Srbija: Potvrđeni prvi slučajevi malih boginja, lekari apeluju na vakcinaciju

U Srbiju su stigle male boginje. Prvi slučajevi potvrđeni su kod troje dece, uzrasta do godinu i po dana. Njihovo zdravstveno stanje je za sada dobro.
Image

Direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, Verica Jovanović, kazala je za RTS da je laboratorija u Torlaku potvrdila prisustvo morbila na uzorcima uzetim od troje dece i jedne odrasle osobe iz Smedereva.

„Klinička slika se najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju, a nakon par dana i pojavom ospi. Četiri dana pre i nakon što se pojave ospe – osoba je visoko infektivna. Zato apelujemo na sve roditelje čija su deca napunila godinu dana, da se jave na vakcinalni punkt i da vakcinišu svoju decu“, poručila je Jovanović.

Kada je reč o broju dece koja su primila MMR vakcinu u Srbiji, Jovanović je kazala da je ta cifra najniža u poslednjih nekoliko godina i da struka smatra da je epidemija na pragu.

Ukupno bi oko 95% dece koja trebalo da primi pomenutu vakcinu, ali to u Srbiji nije slučaj.

„Prema podacima kojima raspolažemo, u prošloj godini je 71 odsto dece do dve godine primilo MMR vakcinu, dok broj vakcinisane dece predškolskog uzrasta iznosi oko 85 odsto, što nije dovoljno“, navela je Jovanović.

Direktorka Batuta upozorava da komplikacije mogu biti teške, pa čak i dovedu do smrtnog ishoda što se dešavalo tokom posledenje epidemije.

Osim malih boginja, u Novom Pazaru se pojavila mononukleuza kod dece školskog uzrasta, tako da se i to prati, rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.