U srpskim sredinama 18 aktivnih slučajeva korona virusa

U većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, trenutno je aktivno 18 slučajeva korona virusa, izjavila je za Radio Kontakt Plus, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravlje u ...
Image

U periodu od 5. do 22. septembra u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, PCR testiranjem potvrđena su 32 pozitivna slučaja, od čega je u međuvremenu za 14 obolelih prestala da važi mera kućne izolacije.

Pozitivni slučajevi zabeleženi su u sledećim opštinama: Kosovska Mitrovica (14), Leposavić (10), Zubin Potok (4), Zvečan (3) i Gračanica (1).

Od poslednjeg izveštavanja nisu zabeleženi smrtni ishodi, kaže dr Novaković.

Usled povoljnije epidemijske situacije, testiranje se sada vrši ponedeljkom i četvrtkom, dodaje.

„Imamo manji broj i testiranih i novoobolelih. U danima kad testiramo, broj ne prelazi 30.“

Ipak, smatra da je broj zaraženih veći u odnosu na ono što trenutno pokazuje statistika.

„Ima dosta obolelih sa respiratornim tegobama, ali se ne javljaju lekaru. U pitanju je definitivno blaža klinička slika, pa se građani manje i testiraju. Vrlo je moguće da se, pored drugih virusa, tu prožima i kovid i da je ovo verovatno vrh ledenog brega – da ipak imamo mnogo veći broj novoobolelih nego što je trenutno registrovano“, navodi dr Novaković.

Ujedno apeluje na građane da se pridržavaju svih preventivnih mera, kako bi se pored kovida, zaštitili i od drugih respiratornih infekcija koje se javljaju u ovom periodu.

„Da se češće provetravaju prostorije, da se više konzumira voće i povrće zbog jačanja imuniteta, da se poštuje, koliko je moguće, fizička distanca, da se nose zaštitne maske, češće pranje ruku, pravilno odlaganje papirnih maramica (…)“, poručuje dr Novaković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.