10:10, 09.07.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

U srpskim sredinama na KiM 139 novoinficiranih, ukupno 258U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prema dosadašnjim rezultatima, registrovano je 258 obolelih od korona virusa, od tog broja 97 lica je sa prebivalištem u Kosovskoj Mitrovici, izjavio je specijalista epidemiologije iz mitrovičkog Zavoda za javno zdravlje, dr Aleksandar Antonijević.

u-srpskim-sredinama-258-obolelih-od-covid-19-u-kosovskoj-mitrovici-97

Radio Kontakt Plus

Prema njegovim rečima, od 12. marta testirano je 2.252 lica, od kojih je kod 258 potvrđeno prisustvo korona virusa u svim srpskim sredinama na Kosovu.

Novooinficiranih je 139, za poslednje tri nedelje testiranja u svim srpskim sredinama na Kosovu.

Od tog broja, južno od Ibra je ukupno 21 lice od čega 17 u poslednja dva dana.

Na severu Kosova je 118 pozitivnih slučajeva.

Kada je reč o novoobolelim licima, 42 je smešteno na infektivnom odeljenju KBC u Kosovskoj Mitrovici, u KC Niš nalazi se dvoje, dok se jedno lice nalazi na lečenju u KC u Kragujevcu.

U samoizolaciji se nalazi 94 lica.

Dr Antonijević navodi da je u Mitrovici registrovano je ukupno 97 slučajeva Covid-19, izlečeno je 41 lice, tri lica su preminula, dok je 53 novoobolelih. Među obolelima su i tri zdravstvena radnika.

U opštini Zvečan registrovano je ukupno 45 obolelih, 24 lica su izlečena, 20 je novoobolelih, dok je jedno lice izgubilo život.

Kada je reč o opštini Leposavić, ukupan broj obolelih je 59, od toga je 20 izlečenih, pet lica je izgubilo život, dok je 34 novoobolelih.

U opštini Zubin Potok, od početka testiranja, registrovano je 36 obolelih, od toga 23 izlečena, dva lica su preminula, dok je 11 novoinficiranih.

Prema njegovim rečima, oboleli su pretežno sa lakšom kliničkom slikom.

Kada je reč o ostalim srpskim sredinama na Kosovu, u Gračanici su registrovana dva nova slučaja, u Lipljanu i Štrpcu po jedan, Prilužju četiri i Gnjilanu tri novoobolela.

Antonijević je istakao, da je siguran da će broj novoobolelih u narednim danima rasti, jer još uvek nisu uspeli da testiraju sve one koji su se javljali lokalnim domovima zdravlja, nakon čega će, kako je rekao, imati jasnu sliku o potrebama i kapacitetima koji će im biti potrebni za dalji rad.

On ocenjuje da je trenutna epidemiološka situacija jako loša, došlo je do velikog opuštanja građana, ne nosi se zaštitna oprema i ne poštuju se epidemiološke preporuke.

Prema njegovim rečima, svakodnevno im stižu pritužbe građana da ljudi kod kojih je utvrđno prisustvo korona virusa, slobodno šetaju po gradu i da ne poštuju mere izolacije koje su im naložene.

"Sve to nam stvara dodatni problem i trudimo se da ovu situaciju, koja je jako ozbiljna, stavimo pod kontrolu. Bojim se da ako se građani ne osveste, ništa nećemo moći da uradimo po pitanju kontrole i smanjenja širenja virusa", upozorio je Antonijević.

On je apelovao na građane kod kojih je utvrđeno prisustvo korona virusa, da ispoštuju mere obavezne dvonedeljne samoizolacije.


Tagovi: Sever KosovaKorona virusKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije