11:09, 06.08.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

U srpskim sredinama na KiM četvoro preminulih, 23 novoobolelih, petoro izlečenihU srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prema najnovijim podacima, registrovana su četiri smrtna slučaja, 23 novoobolela lica, dok je pet osoba izlečeno, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević.

u-srpskim-sredinama-na-kim-cetvoro-preminulo-23-novoobolela-petoro-izlecenih

Radio Kontakt Plus

Preminula lica, po dvoje, su iz Kosovske Mitrovice i Leposavića.

Na severu Kosova, zabeleženo je 12 novih slučajeva infekcije, a u srpskim sredinama južno od reke Ibar evidentirano je 11 novoinficiranih.

Na severu Kosova novooboleli po opštinama: Zvečan (6), Kosovska Mitrovica (3), Leposavić (2) i Zubin Potok (1).

Kada je reč o srpskim sredinama južno od Ibra, pozitivni slučajevi zabeleženi su u Štrpcu (4), Gračanici (3), Gnjilanu (2) i Kosovskoj Kamenici (2).

Prema najnovijim podacima, u poslednja 24 sata izlečeno je pet pacijenata – jedan iz Kosovske Mitrovice, tri iz Leposavića i jedno lice iz Štrpca.

Dr Antonijević navodi da se 444 pacijenta nalaze u kućnoj izolaciji, 82 se leči u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, jedan u KBC Srbije u Beogradu, dva pacijenta su smeštena u KBC “Dragiša Mišović”, dva u KC Kragujevac i dvoje u KC Niš.

Epidemiolog Antonijević ocenjuje da je situacija na severu Kosova iz dana u dan sve bolja, a da u prilog tome govore podaci o manjem broju zaraženih, dok je, sa druge strane, zabrinut zbog situacije u enklavama, jer, kako kaže, iz Štrpca dolazi veći broj obolelih sa težom kliničkom slikom, odnosno, sa jačim upalama pluća.

Antonijević pojašnjava da veliki broj ljudi čeka na retest. Međutim, kako ističe, zbog visokog procenta pozitivnosti retesta urađenih posle 14 dana, taj rok je pomeren na 21 dan.

„Sada reteste radimo svakog dana osim ponedeljkom. Konkretno danas, uz 30 indikacija, šaljemo i 30 retesta, ali ne stižemo sve da retestiramo. Ranije smo radili retestiranje posle 14 dana, a sada ne dozovljavamo da se retestiraju pre 21. dana. Imali smo par puta situaciju kada smo hteli da završimo reteste, organizovali rad subotom i posvetili je samo retestiranju i dobijemo procenat pozitivnosti od oko 60-70 odsto“, pojasnio je, dodajući da se trenutni način retestiranja pokazao kao dobra strategija, jer se sada procenat pozitivnosti kreće između 5 i 10.

Kada je u pitanju najava premijerke Srbije, Ane Brnabić u vezi sa otvaranjem laboratorije u Kosovskoj Mitrovici, a koja će se baviti PCR dijagnostikom, Antonijević kaže da Zavod za javno zdravlje još uvek nije dobio zvaničan poziv za obuku laboratorijskih tehničara, ali, kako ističe, imaju jaka i ozbiljna obećanja da će ovaj zavod dobiti takvu laboratoriju.

„Imamo spremnu ekipu, opredeljenu za rad na PCR uređaju. Što se nas tiče, unapred se trudimo da budemo spremni, pa ćemo se u skladu sa situacijom i ponašati“, rekao je Antonijević, dodajući da bi PCR aparat mogao da posluži i za druge namene, odnosno, da bi mogao imati svoju svrhu i u predstojećoj sezoni gripa, gde bi i u tom smislu mogla da se prati i kontroliše epidemiološka situacija.

Od početka pandemije ukupno je testirano 3.705 lica, od čega je kod 848 osoba potvrđeno prisustvo virusa korona.

Od toga, u Kosovskoj Mitrovici 255, u Leposaviću 167, u Zvečanu 139, a u Zubinom Potoku 87.

Južno od Ibra registrovano je ukupno 200 obolelih.

Ukupan broj aktivnih slučajeva je 533.

U srpskim sredinama na KiM do danas su preminula 34 lica.


Tagovi: Sever KosovaKorona virusKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije