16:46, 24.03.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

U srpskim sredinama na KiM nema zaraženih korona virusom, čekaju se rezultati za 3 uzorkaEpidemiološka situacija u srpskim sredinama na KiM trenutno je stabilna, i za sada nema potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom.

u-srpskim-sredinama-na-kim-nema-zarazenih-korona-virusom-cekuju-se-rezultati-za-3-uzorka

Radio Kontakt Plus

Institut za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici do sada je poslao ukupno 11 uzoraka sa sumnjom na Kovid – 19, na testiranje u referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume“Torlak” u Beogradu i u 8 slučajeva su rezultati negativni, a u toku sutrašnjeg dana očekuju se rezultati za još 3 uzorka, izjavio je specijalista epidemiologije dr Aleksandar Antonijević.

“Na Torlak se trenutno šalju uzorci samo onih pacijenata koji imaju u epidemioploškoj anketi da su boravili u inostranstvu prethodnih 14 dana pre pojave simptoma bolesti, ili da su bili u kontaktu sa pozitivnom osobom, a pored toga, treba da ispunjavaju i određene kliničke simptome, da imaju nekoliko simptoma koji karakterišu korona virus kao što su povišena temperatura, suvi, neproduktivni kašalj, nalaz na plućima, opšta slabost i malaksalost. Za sada smo slali na testiranje samo pacijente koji su ispunjuavali te kriterijume – srednje teška klinička slika ili već hospitalizovani, ka teškoj kliničkoj slici” – rekao je dr Antonijević.

On je naveo i da su u kontaktu sa osobama pod nadzorom, a to su lica koja su došla iz zemalja sa visokom transmisijom bolesti i lica koja imaju blagu kliničku sliku.

“Ima blizu sto ljudi koji su pod zdravstvenim nadzorom, koji su svakodnevno kontaktirani sa više strana i za zada nema promena. Pratimo situaciju i preduzimamo određene korake shodno simptomima i podacima koje dobijamo. Situacija je za sada odlična” – rekao je dr Antonijević.

Lica koja se prate su iz svih srpskih sredina na KiM – iz Štrpca, Vitine i drugih srpskih sredina i svi su u samoizolaciji. 

Načelnica Infektivnog odeljenja KBC Kosovska Mitrovica dr Danica Radomirović kaže da trenutno na ovom odeljenju nema nijednog pacijenta sa sumnjom na Kovid – 19.

“Nekoliko osoba koje su bile suspektne na Kovid – 19, koje su dolazile iz područja zaraženog ovim virusom, testirali smo zahvaljujući Zavodu za javno zdravlje i na kraju smo dobili rezultate koji su svi negativni. Juče smo testirali tri osobe čiji su uzorci danas poslati na Torlak, a u toku sutrašnjeg dana očekujemo da dobijemo odgovarajući rezultat” – kazala je dr Radomirović.

Prema njenim rečima, na Infektivnom odeljenju ima osam dvokrevetnih soba, sa odgovarajućim sanitarnim čvorom i sa svim propisanim uslovima neophodnim za prijem takvih pacijenata. Takođe, osposobljeni su za rad sa takvim pacijentima i imaju neophodnu zaštitnu opremu za prijem i negu istih. 

Iz Ministarstva zdravlja Srbije im je preporučeno da se svi teži slučajevi, sa srednje teškom i teškom klinickom slikom transportuju u nadležni regionalni centar.

“Mi ovde možemo praktično da primamo samo one sa lakšom kliničkom slikom, koje možemo da lečimo ovde, a sve ono što iziskuje mehaničku potporu, znači respiratore i sa težom kliničkom slikom, gde je praćenje bolje, u tercijarnoj ustanovi, šaljemo takve pacijente dalje” – kazala je dr Radomirović.

Ona je apelovala na građane da poštuju preduzete mere, jer je to od izuzetne vaznosti.

“Pre svega važno je pojedincu, vašem okruženju, porodici, a samim tim doprinosimo društvu. Ukoliko ovo ozbiljno shvatimo, i primenjujemo ove mere, ja očekujem da ovi rezultati urode plodom. Poštujmo mere i budimo kod kuće” – poručila je dr Radomirović.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica rekao je da ako nastavimo da budemo disciplinovani i poštujemo samoizolaciju, uspećemo da prebrodimo ovaj problem.

Preporuka i apel Kriznog štaba građanima je da se ne kreću bez preke potrebe.

Krizni štab je na usluzi građanima, kada su u pitanju lekovi i životne namirnice.

On je rekao da su sve prodavnice dobro snabdevene, a volonteri gotovo svakodnevno rade na distribuciji hrane i lekova.

Telefoni kol – centra su: 028 421 140 i 028 421 141, za gluva i nagluva lica, Viber broj je 064 852 37 15.

Spirić je rekao da su trenutno prijavljena 192 volontera.

On je dodao da se u saradnji sa JKP “Standard”, i Direkcijama za građevinsko zemljište i stambeni i poslovni prostor, trenutno vrši dezinfekcija i deratizacija ulaza stambenih zgrada u gradu, kojih ima 147.

On je pozvao predstavnike skupština stanara da se organizuju i naprave plan kako će, u saradnji sa lokalnom samoupravom, svakodevno raditi na dezinfekciji.

Spirić je zahvalio građanima što se pridržavaju svih propisanih mera, što je, ocenio je, urodilo plodom, imajući u vidu da u gradu nema nijednog zabeleženog slučaja zaraze virusom korona.
 
“Samoizolacija jeste ključ rešenja problema epidemije. Svaka izolacija je u interesu građana” – rekao je Spirić.


Tagovi: MitrovicaAleksandar SpirićZdravstvoKorona virus

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije