U Ženevi održan protest protiv ZSO

Albanci iz dijaspore protestovali su u subotu ispred Palate Ujedinjenih nacija u Ženevi protiv osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom.
Image

Njihov protest je bio usmeren i protiv EU, za koju su rekli da vrši pritisak na Kosovo da uspostavi ovaj mehanizam. Ovaj protest organizovalo je civilno društvo.

U protestu su učestvovali i oni koji su u Ženevu došli ​​iz drugih kantona kao što su Lozana, Bern, Cirih, Tičino, kao i iz Francuske. Kako prenosi švajcarski albanski list Le Canton27.ch, na protestu nije bilo samo kosovskih Albanaca, već i iz Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore.

„Ako EU smatra da je Kosovo multietničko, zašto bi se onda od zvanične Prištine tražilo da osnuje jednonacionalnu asocijaciju, gde deli građane po nacionalnoj osnovi?!“, rekao je Leonard Ferati, kandidat (SP) za poslanika u kantonu Ženeva.

Na kraju, organizatori su uputili pismo UN, EU, tražeći od ovih evropskih i međunarodnih institucija da prestanu da vrše pritisak na kosovsku vladu da osnuje Zajednicu sa obrazloženjem da će to destabilizovati Kosovo.

Gazeta Express


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.