Učenici škola „Kosovski božur“ i Gimnazije obeležili Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom obeležen je u Kosovskoj Mitrovici.
Image
Foto: Kontakt Plus

Inkluzivnom radionicom učenici i nastavnici Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Kosovski božur“ u Kosovskoj Mitrovici, zajedno sa učenicima i profesorima Gimnazije, obeležili su Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom.

Učenici Gimnazije ovim gestom želeli su da, kako ističu, pokažu svojim drugarima sa Daunovim sindromom da nisu sami i da su oni uvek tu za njih.

Poklonima i svojim društvom obradovali su mališane, koji su im zahvalili širokim osmesima.

Direktorka Gimnazije, Bojana Vulović, kaže da se ideja da posete ovu školu javila okviru predmeta „Primenjene nauke“.

“Učenici su u okviru tog predmeta obeležavali ovaj dan Daunovog sindroma i javila se potreba da dođemo u ovu školu, da posetimo drugare i naše kolege i da našim učenicima razvijemo svest da iako smo u nečemu različiti mi smo, zapravo, svi isti, svi smo ljudi. Želeli smo da deca osete ovaj duh druženja i sreće koju smo mi izazvali našim dolaskom danas i ovim poklončićima koje smo spremili za njih. Ovo nije kraj i mi već drugi put dolazimo baš na ovaj dan. Sigurna sam da će se ova tradicija nastaviti i da ćemo, kao i do sada, imati jednu jako lepu saradnju sa ovom školom”, istakla je Vulović.

Milun Mijačić, zamenik direktora škole „Kosovski božur“ naglasio je da je neophodno da se svest društva podigne u vezi sa ovom temom.

“Daunov sindrom je genetski poremećaj koji ima hromozomske aberacije na 21. hromozomu. Umesto dva imaju tri hromozoma. Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine. Ono što je karakteristično jeste da se na 1000 rođene dece rađa jedno dete sa Daunovim sindromom. Neke nove studije ukazuju da se taj broj sada pomerio i da se na 700 rođene dece jedno dete rađa sa Daunovim sindromom. Upravo zbog toga je potrebno da se svest o tome podigne na jedan mnogo viši nivo, da pokažemo da smo svi jednaki, da nismo različiti, i ove inkluzivne radionice su pravi pokazatelj da naša okolina misli na osobe sa Daunovim sindromom, kao i na svu drugu decu koja imaju smetnje u razvoju. Treba da se pokaže javnosti da su oni prisutni u našem društvu, u našem gradu, da nisu pored nas, nego da su ravnopravni članovi društva“, ističe Mijačić.

Izrazio je posebnu zahvalnost profesorima i učenicima Gimnazije koji su izdvojili vreme i doneli kreativne materijale kako bi učestvovali u zajedničkoj radionici. Takođe je zahvalio i svojim kolegama iz škole „Kosovski božur” koji se, kako je istakao, svakoga dana suočavaju sa izazovima i nesebično se trude da svakom detetu posvete pažnju i omoguće svim učenicima da imaju kvalitetno obrazovanje i vaspitanje.

Učenici Gimnazije su, potom, deci podelili poklone koje su pripremili za svoje drugare na ovaj, za njih, poseban dan.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.