22:01, 24.10.2019Izvor: Radio Kosovo 2, RTK2

Učenje lokalnih jezika i kroz obrazovne institucije na KosovuU jedanaest osnovnih škola na Kosovu, od kojih dve funkcionišu po srpskom sistemu, kurs učenja zvaničnih jezika, albanskog i srpskog, kao i drugih jezika koji su u upotrebi na lokalnom nivou, počinje od sredine novembra.

ucenje-lokalnih-jezika-i-kroz-obrazovne-institucije-na-kosovu

Foto: RTK2

Deo tog projekta koji realizuje Savet Evrope uz podršku ambasade Norveške na Kosovu su i dve osnovne škole iz Kamenice, "Fan Nolji" i "Desanka Maksimović". Ove dve obrazovne institucije, smeštene su u istom dvorištu, ali funkcionišu po različitim sistemima. Škola "Fan Nolji" koja radi po kosovskom sistemu broji oko 400 đaka, dok gotovo isto toliko učenika pohađa školu "Desanka Maksimović" po planu i programu Republike Srbije.

Mustafa Rudhani, direktor škole "Fan Nolji" ocenjuje za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku, da je jako važno da omladina uči jezik svojih komšija. On smatra da obrazovne institucije treba da sarađuju i kada je učenje jezika u pitanju kako bi se promovisala višejezičnost na Kosovu.

"Naš interes je, pošto živimo zajedno, da deca saznaju malo više o kulturi i da nauče neku reč da komuniciraju. Nije lepo da naša i vaša deca pričaju na engleskom jeziku, a žive zajedno ovde. Moraju da počinju da sarađuju među sobom", kaže Rudhani.

I Jadranka Vasić, direktorka škole "Desanka Maksimović" kaže da je važno da deca u Kamenici znaju jezik svojih komšija, imajući u vidu da dosta vremena provode zajedno, u zajedničkom školskom dvorištu. Ona smatra da će se zainteresovanost za učenje jezika zajednica povećati nakon što kurs počne da se održava.

"Svi roditelji misle da deca treba da znaju albanski jezik i verovatno je Savet Evrope prepoznao da je učenje jezika važno za suživot. Imaju iskrenu želju da pomognu srpskoj zajednici u učenju jezika, nama je više nego potrebno da znamo jezik", ocenjuje Vasić.

Ipak, ona napominje da nije moguće uvesti albanski jezik u školama kao predmet, jer obrazovne institucije u srpskim sredinama nastoje da ostanu u sistemu Republike Srbije.


Tagovi: KosovoObrazovanjeSavet EvropeKosovska Kamenica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije