20:11, 25.05.2020Izvor: RTK 2

Učestale padavine štete pčelamaVećina pčelara, voćara i ratara obavila je sve prolećne radove na vreme, međutim da li će ova godina biti uspešna sada zavisi isključivo od vremenskih uslova.

ucestale-padavine-stete-pcelama

Foto: RTK 2

Novinarska ekipa RTK 2 istraživala je kako se učestale padavine odražavaju na pčelinja društva, ratarske kulture, ali i voćnjake.

Učestale padavine prethodnih dana pogoduju ratarskim kulturama i voću, ali ne i pčelama. Mladenovići iz Livađa imaju oko četrdeset društava. Prošle godine su imali oko 300 kilograma meda.

„Sad je baš period kada je počeo bagrem da cveta, da medi... Padavine usporavaju rad pčela i ukoliko bi bilo nekog unosa, one su samim tim ometene sa ovom kišom. Što se tiče ostalih aktivnosti oko pčela, sve što je trebalo mi smo završili u aprilu, ostalo je sad na njima da odrade svoj deo posla“, kaže Igor Mladenović - predsednik Udruženja "Pčelica".

„Uslovi nam ne idu na ruku zato što su noći dosta hladne. Sada je period kada izlaze mlade pčele i prinuđene su da se zadržavaju u košnici, da greju ta mlada legla, pošto je sad za pčelare tek početak, tek maj... Avgusta, tada je kraj sezone, a do tada nadamo se boljem. Naše područje, mislim na Livađe, nema neke medonosne kulture koje se sade, tako da se pčela trudi da nađe u prirodi. Ranije je bilo bolje, ljudi su sadili suncokret, uljanu repicu, a to medi mnogo bolje“, kaže Zlatibor Mladenović.

Zlatibor se pored pčelarstva bavi i poljoprivredom.

„Zasadili smo kukuruz, ječam, ovas, pšenicu... Za sada je sve kako treba, obavili smo sve radnje, videćemo, ostalo je na Bogu... Majske kiše ne smetaju usevima, ni kukuruzu, ni pšenici, samo šteti pčelama“, istakao je Mladenović.

Majske kiše pogoduju i voćnjacima. Tokom cvetanja voće je zahvatio mraz, što će se u narednom periodu verovatno odraziti na rod, smatraju voćari.

„Dosta je propalo, mraz je dosta uništio, vidite i sami da je ostalo 30-40% voća. Stalno se prska, stalno se radi, obrađuje se, kroji se, ali ove vremenske nepogode su mnogo uticale na to voće, tako da od ovoga što je ostalo nadamo se da će imati nešto da se obere. Pravimo rakiju, prodajemo jabuke, kako se snađemo u suštini“, rekao je Dejan Jančetović iz Livađa.


Tagovi: SrbiPrivreda

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije