Udruženje nestalih: Nije nađeno još 1.621 lice s Kosova

Još 1.621 lice sa teritorije Kosova vodi se kao nestalo, izjavila je članica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika Gordana Đikanović.
Image

„Po podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta za jul 2021. godine, na listi nestalih nalazilo se 1.630 imena, u julu ove godine – 1.621 lice. Dakle, za godinu dana identifikovano je devet lica i u odnosu na prethodne godine, to je ohrabrujući podatak“, rekla je Đikanović na konferenciji za novinare svog udruženjа i Resursnog centra za nestala lica iz Prištine, priređenoj povodom Međunarodnog dana nestalih.

Ona je dodala da, „ipak“, dinamika identifikovanja nestalih osoba mora da bude brža jer „ako se čak ide i ovom dinamikom, trebalo bi još 187 godina da bi bio pronađen i poslednji nestali sa liste nestalih sa Kosova“, kazala je Đikanović.

Načelnica odeljenja Vlade Srbije za nestala lica, Ljiljana Krstić, rekla je da je proces identifikovanja nestalih „u zastoju“ i da su za to krivi Zagreb i Priština.

„Nestanci Srba su bili na tim teritorijama. Mi zavisimo od drugih strana u procesu. Poslednja sednica Radne grupe za nestala lica u dijalogu Beograda i Prištine održana je u Briselu, 16. aprila 2021. godine“, kazala je Krstić.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.