Ukinut kućni pritvor Rošiću, Spasojeviću i Basari

U Osnovnom sudu u Prištini nastavljeno je suđenje optuženima za učestvovanje u ubistvu lidera GI "SDP" Olivera Ivanovića. Od danas u kućnom pritvoru više nisu osumnjičeni ...
Image

Mera kućnog pritvora optuženima Marku Rošiću, Nedeljku Spasojeviću i Radetu Basari biće zamenjena javljanjem Kosovskoj policiji jednom nedeljno, saopštio je sudija Valjon Kurtaj.

Rošićev advokat, Mahmut Haljimi, rekao je za RTV Kim da je ovo dobra vest i srećan dan za njegovog klijenta.

Rošić, Nedeljković i Basara nisu želeli da daju komentar povodom ukidanja pritvora.

Sud su napustili u pratnji Kosovske policije.

Svedok uglavnom o radu kamera

Današnji svedok na suđenju je bio Stanko Adžić iz Kosovske Mitrovice, koji je najviše govorio o radu video-nadzora u kancelariji Ivanovićeve stranke.

Svedok, koji je kum ubijenog Ivanovića, rekao je da su bili u bliskim odnosima i da su se često viđali.

Adžić je kazao da je često odlazio u Ivanovićevu kancelariju, kao i da je bio na listi njegove inicijative za odbornika na lokalnim izborima.

Rekao je i da je pokojni Ivanović uvek kontrolisao rad kamera, te da se nikada nije žalio da kamere ne rade.

„Mislim da ne bi dozvolio da kamere ne rade ni sat vremena. Poslednji put je bio u kancelariji 6. januara, doneo sam Badnjak ispred kancelarije. Koliko se sećam, radile su, jer je gorela lampica na njima. A Oliver mi je poslao poruku da sam poranio sa Badnjakom. To je bilo na Badnji dan oko pola 6h ujutru“, dodao je Adžić.

On je naveo da nema saznanja da je Silvana Arsović nadgledala kamere i sigurnosne snimke, te da je njeno znanje što se tiče rada na kompjuterima minimalno.

Na pitanje da li je Silvanu Arsović viđao sa osumnjičenima za učestvovanje u ubistvu Ivanovića ili znao da su u kontaktu, svedok je rekao – „Nisam“.

Optužena Silvana Arsović pitala je svedoka, da li bi upozorio kuma ukoliko je znao da je ona član kriminalne grupe, na šta je Adžić rekao – „Naravno“.

Na pitanja tužioca o radu nadzornih kamera nakon Ivanovićevog ubistva, svedok je kazao da je bio prisutan u kancelariji kada je službeno lice skinulo hard disk na kojem su se nalazili snimci sa video-nadzora.

„U trenutku kada sam stigao u kancelariju, da li policajac ili službeno lice, već je skinulo hard disk i to sam naveo u izjavi. Nakon ubistva, svetla na kamerama su bila ugašena, službenik je to skinuo“, kazao je Adžić.

Tokom ispitivanja sudije Valjona Kurtaja, svedok je kazao da je hard disk sa snimcima nadzornih kamera bio u posebnoj prostoriji, čija su vrata bila zatvorena ali ne i zaključana.

O ubistvu

Današnji svedok je ispričao kako je saznao za ubistvo Olivera Ivanovića.

„Obavestio me je otac. Čuo je sa televizije. Rekao mi je da je pucano na njega i da je u bolnici. Zatim smo otišli tamo“.

Na pitanje da li bi pomogao u rešavanju ovog slučaja, svedok je rekao – „Svakako, kada bih imao nekih saznanja koji bi pomogla u ovom slučaju, ja bih o tome kazao“.

Ispričao je i da je optužena Silvana Arsović bila uz Ivanovića od početka njegovog bavljenja politikom, te da su imali prijateljski odnos i da je on u nju imao veliko poverenje.

Kazao je da i sam ima prijateljske odnose sa optuženom.

Ispričao je da je Ivanović izbegavao da priča o dnevno političkim temama, da je govorio o opštoj bezbednosti, ali ne i o ličnoj bezbednosti.

Nije sa njim govorio ni i o „sumnjivim licima“.

Inače, u nastavku suđenja bilo je predviđeno ispitivanje dva svedoka.

Međutim, svedok M.N. nije došao i kako je objasnio sudija Valjon Kurtaj, on se ne nalazi na Kosovu.

Međutim, advokatica Jovana Filipović kazala je da svedok vikendom dolazi u Mitrovicu i da je radno angažovan u centralnoj Srbiji.

Sudija je rekao da su na listi svedoka i Rada Trajković i Milena Popović.

Naglasio je da se Milena Popović, uprkos obećanju da će doći svaki put kada joj se pošalje sudski poziv, ni na jedan nije odazvala.

Rekao je da će zbog toga potražiti međunarodnu pravnu pomoć.

Današnjem suđenju nije prisustvovao niko od članova porodice Ivanović.

Sud je, kako je objasnio Kurtaj, tražio i da se odredi zastupnik oštećene strane, ali porodica još uvek nije angažovala advokata posle ubistva advokata Milana Bigovića.

Naredno ročište zakazano je za 29. novembar u 13 časova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.