22:03, 23.06.2022 Izvor: RTS

Ukrajina i Moldavija kandidati za članstvo u EUPredsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

ukrajina-i-moldavija-kandidati-za-clanstvo-u-eu

Foto: Antena M

"Evropska komisija je upravo odlučila da dodeli Ukrajini i Moldaviji status kandidata za EU. Istorijski trenutak. Današnji dan označava ključni korak na vašem putu ka EU", napisao je Šarl Mišel na Tviteru.

"Čestitam (predsednik Ukrajine) Volodomiru Zelenskom i (predsednica Moldavije) Maji Sandu kao i narodu Ukrajine i Moldavije. Imamo zajedničku budućnost", dodao je Mišel u svojoj objavi.

Zelenski je pozdravio potez Evropske unije i nazvao to jedinstvenim i istorijskim trenutkom u odnosima sa 27-članim blokom.

Predsednica Moldavije ocenila je potez Unije kao istorijski dan za tu zemlju.

Dodala je da je pred Moldavijom težak put, koji će zahtevati mnogo rada i truda.

U objavi na Fejsbuku, navela da će članstvo u EU doneti više blagostanja, mogućnosti i reda u Moldaviji.

Sa druge strane, prema rečima Mišela, EK je odlučila da prizna evropsku perspektivu Gruzije i spremna je da joj dodeli status kandidata kada se reše "preostali prioriteti".

"Čestitam gruzijskom narodu. Istorijski trenutak u odnosima EU i Gruzije, budućnost Gruzije leži u EU", naveo je predsednik Evropske komisije.

RTS
Tagovi: EURegion i svetUkrajina

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije