09:02, 03.01.2022 Izvor: Danas

Umesto na referendumu, deo opozicije 16. januara u šetnji za Olivera IvanovićaDeo opozicije za 16. januar, umesto glasanja na referendumu za izmenu Ustava Srbije, najavljuje održavanje proteste šetnje u znak sećanja na Olivera Ivanovića, lidera GI "Sloboda, demokratija, pravda", koji je ubijen na taj dan pre četiri godine, a njegova smrt još uvek nije rasvetljena.

umesto-na-referendumu-deo-opozicije-16-januara-u-setnji-za-olivera-ivanovica

Kontakt Plus radio

Protestna šetnja za Ivanovića, kao i blokade zbog protivljenja referendumu, za deo predstavnika opozicije, koji su već najavili bojkot referenduma, predstavljaju bolji način da obeleže ovaj dan nego izlaskom na glasanje.

Ima i onih koji kažu da ne treba povezivati ova dva događaja, kao i da će obeležiti godišnjicu smrti od ubistva Ivanovića u skladu sa željama njegove porodice.

Na društvenim mrežama ranije su se pojavili plakati sa likom ubijenog Olivera Ivanovića, na kojima stoji da "16. januara nema referenduma! 16. januara je šetnja za Olivera Ivanovića".

Ovu ideju podržao je i Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, koji za Danas naglašava da će ljudi iz te stranke odati počast Ivanoviću protestnom šetnjim i paljenjem sveća, prema dogovoru sa ostatkom opozicije.

"Moje mišljenje je da je pravo mesto okupljanja ispred Predsedništva u podne, da pitamo šta je sa obećanjem o brzoj istrazi. I da naravno nakon toga prođemo pored RTS-a, da pitamo zašto ćute i da na kraju ispred crkve svetog Marka zapalimo sveće", naglasio je Veselinović.

On podseća da su prošle četiri godine od ubistva Olivera Ivanovića, kao i da je danas više nego jasno da je to bilo političko ubistvo.

"Ispostavilo se i da je to ubistvo poslednjeg hrabrog opozicionara od autoriteta na Kosovu i Metohiji među Srbima, jer su nakon toga zatrli njegovu stranku i uništili preostalu opoziciju na toj teritoriji Srbije", naglasio je Veselinović.

On dodaje da, sa druge strane, referendum koji se održava istog dana, za ovaj pokret i stranke sa kojima sarađuju - ne postoji.

"Vučić na sve načine radi da to glasanje ne bude, zbog malog odziva, nelegitimano. I zbog toga je upregao sve svoje konsiljere i somelijere, koji sa njim vino piju i služe mu u ovakvim situacijama. Sigurno da su za to adekvatno nagrađeni. Ima i onih koji stvarno misle da tog dana mogu da nešto urade. Ako su to političari, njihova politička naivnost meri se tonama", naglasio je on.

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, ističe za Danas da podržava ideju o šetnji u znak sećanja na ubijenog Ivanovića, ali da to nema direktne veze sa referendumom.

"Svakako da treba održati šetnju za Olivera i podsetiti vlast da to političko ubistvo nije rešeno. Vučić koji je obećavao da će ovaj slučaj biti rešen, koji je lično stao u zaštitu Milana Radoičića, danas više i ne pominje Olivera. Međutim to nema direktne veze sa referendumom, koji je još jedna igra režima u nizu. Mislim da bi tog dana trebalo organizovati blokade i ne davati legitimitet tom procesu, koji ima za cilj da cementira Vućićevo partijsko pravosuđe", naglasio je on.

Između šetnje za Olivera Ivanovića i referenduma, predsednik Nove stranke, Aris Movesesijan, ne vidi vezu, osim ukoliko vlast nije ciljano birala ovaj datum.

"Ne bih da povezujem ta dva događaja. Da li je režim namerno zakazao referendum na taj dan, ne znam, ali me od njih ništa ne bi čudilo. I to nek oni vide sa svojom savešću. Nova stranka svake godine poštuje odluku porodice Ivanović o načinu obeležavanja ovog tužnog dana. Tako će biti i ovog puta", naglasio je Movesesijan.

Bratanac ubijenog Ivanovića i funkcioner Socijaldemokratske stranke, Aleksandar Ivanović, kaže za Danas da će on lično izaći na referendum i glasati protiv izmena Ustava, ali da tog dana za njegovu porodicu nema ničeg važnijeg od pitanja - ko je ubio Olivera.

"Važno je da konačno svi ujedinjeni dignemo glas i kažemo jedno veliko NE za način na koji se upravlja ovom državom, a ovaj referendum je jedna od takvih prilika. Teško da za moju porodicu tog dana, ili bilo kog drugog dana u godini, nešto drugo može da bude važnije od pitanja ko je ubio Olivera", naglasio je Ivanović.

On podseća da već "četvrtu godinu svedočimo pokušajima da se sve to zataška i da se pažnja javnosti usmeri u drugom pravcu, dok ubice Olivera Ivanovića nesmetano funkcionišu na slobodi", te da će zbog toga podržati protestnu šetnju ako do nje dođe.

"Nameće se logično pitanje ko će im sledeći zasmetati kao što im je zasmetao Oliver, i zašto država sve to nemo posmatra. U slučaju da se organizuje protestna šetnja, moja porodica će kao i uvek do sada biti tu. Nije ovo samo naša muka, ovo je ogroman problem svih građana Srbije. Dokle god se ne razreši ta sprega teškog kriminala i politike, biće to težak kamen koji će nas sve držati zaglavljene u dubokom mulju, bez imalo šanse da iskoračimo i postanemo normalno društvo", poručio je Ivanović.

Protesti i šetnje za Ivanovića organizovani su u Beogradu i prethodnih godina, kada su građani i deo opozicije slali poruku vlastima u Srbiji da moraju da istraže i kazne nalogodavce ubistva Ivanovića.
Tagovi: Oliver IvanovićProtestSrbija

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije