16:42, 13.10.2020Izvor: RTS

UN: Tači i Veselji podrivaju rad Specijalnog suda za zločine OVKGeneralni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres optužio je Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK.

un-taci-i-veselji-podrivaju-rad-specijalnog-suda-za-zlocine-ovk

VCG Photo

Pandemija korona virusa, politička kriza i najava optužnica za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i šefa Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija - dodatno su uzburkale ionako krhku političku i bezbednosnu situaciju na Kosovu, ocenio je generalni sekretar UN Antonio Guteres.

"Najave Specijalnog tužilaštva za ratne zločine da su protiv Tačija i Veseljija u Hagu podnete optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti - dodatno su zakomplikovale političku scenu u Prištini", navodi se u Guteresovom izveštaju, koji obuhvata period od marta do septembra.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je krajem juna predlog optužnice protiv Tačija i Veseljija. Optužnicu treba da potvrdi Specijalni sud za zločine OVK.

Novi izveštaj šefa UN naći će se pred ambasadorima Saveta bezbednosti 21. oktobra.

Guteres je upozorio i na pokušaje Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da opstruišu rad Specijalnog suda za zločine OVK, koji su tužilaštvo optužili da je "politički motivisano", a optužbe "lažne".

U izveštaju se, takođe, navodi i da je iz kosovskog budžeta izdvojeno 20 miliona evra za pomoć osobama optuženim pred novim sudom, te da je počela rasprava o zakonu o zaštiti vrednosti OVK, koji su međunarodni zvaničnici oštro kritikovali.

Guteres je naveo i da je Tači podneo predlog ustavnog amandmana, kojim bi se okončao mandat Specijalnog suda za zločine koje su počinili pripadnici nekadašnje OVK.

Ujedinjene nacije su, takođe, navele da se u proteklih šest meseci na Kosovo vratilo 189 osoba, od čega su većina Srbi, kao i da se od 1999. godine vratilo nešto više od 28.000 osoba.

Generalni sekretar UN je pozdravio nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, navodeći da je primetna nova energija usmerena ka normalizaciji odnosa.

"Nadam se da će tako ostati do pronalaženja sveobuhvatnog rešenja", naveo je Guteres i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da "pokažu fleksibilnost i kreativnost kako bi se prevazišle razlike".


Tagovi: Hašim TačiSpecijalni sudOVKAntonio GuterešUNKadri VeseljiHag

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije