Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

UN: Tenzije i oštra retorika na Kosovu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da tenzije i oštra retorika oslikavaju krhko stanje na Kosovu, navodeći da je mir prevladao zahvaljujući ...
Image

Šef UN Antonio Gutereš je, u redovnom polugodišnjem izveštaju koji će se sledećeg meseca naći pred ambasadorima država članica Saveta bezbednosti, upozorio na ozbiljnu eskalaciju koja je sveopštu situaciju na Kosovu i Metohiji krajem jula dovela na „ivicu sukoba“ sa „potencijalno tragičnim posledicama“.

„Tenzije i uzavrela retorika tokom perioda koja pokriva ovaj izveštaj oslikavaju krhku situaciju na terenu. Događaji od 31. jula na severu Kosova kao reakcija na odluke kosovske vlade vezane za slobodu kretanja bili su ozbiljna eskalacija, koja je dovela situaciju na ivicu konfrontacije sa potencijalno tragičnim posledicama“, navodi se u izveštaju šefa Ujedinjenih nacija.

Gutereš je naveo da je „mir prevladao zahvaljujući širokom angažovanju diplomata“, naglašavajući da „se ne može dovoljno istaći važnost uzdržavanja i privrženosti dijalogu kako bi se neslaganja rešila“.

Prvi čovek UN-a je, istovremeno, pohvalio diplomatski angažman Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, kao ključan za smirivanje situacije, te aktivnosti KFOR-a i misije EU koji su pomogli da se sačuvaju mir i stabilnost.

„Razvoj događaja 31. jula, takođe, predstavlja jasno upozorenje kako lažne vesti i dezinformacije mogu doprineti tenzijama i pooštrenoj retorici. Sve strane treba da obezbede odgovornu komunikaciju preko svih kanala kako bi smanjili rizik od obnovljene eskalacije“, navodi se u Guterešovom izveštaju.

Od sredine marta do kraja avgusta, navodi se u izveštaju UN-a, na Kosovu je zabeleženo devet incidenata u vezi sa objektima Srpske pravoslavne crkve, uključujući pljačku crkve u selu Živinjane i paljenje srpske zastave skinute sa crkve u Vitini.

Prema podacima UNHCR-a, u periodu koji pokriva novi izveštaj, na Kosovo se vratilo 120 prethodno proteranih osoba, od kojih su 102 Srbi. Ukupan broj povrataka koje je od 1999. godine organizovala kancelarija Visokog predstavnika za izbeglice, time je dostigao nešto više od 29.000. Van Kosova, uglavnom u centralnoj Srbiji, živi oko 200.000 ljudi proteranih sa Kosova.

Izveštaj o situaciji na Kosovu će ambasadorima članica Saveta bezbednosti predstaviti šefica UNMIK-a Karolina Zijade.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.