UNDP: Odabrano 50 malih i srednjih preduzeća kao deo BOOST x Kosovo programa

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu, u partnerstvu sa Vladom Japana, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Inovacionim centrom Kosovo (ICK) objavili su imena preduzeća koja ...
Image

Kako je saopšteno, odabrano je 50 malih i srednjih preduzeća (MSP) sa teritorije celog Kosova, uključujući i nevećinske zajednice, da učestvuju u programu ubrzanja koji može da pruži rešenja za zelenu tranziciju i održivost.

„Odabrana preduzeća pokrivaju niz sektora, među kojima su poljoprivreda, proizvodnja, ugostiteljstvo i turizam, digitalna i obnovljiva energija. Predloženo je niz zanimljivih ideja, uključujući rukovođenje otpadom, veća efikasnost i poboljšano znanje, kao i podizanje svesti o životnoj sredini”, navodi se u saopštenju iz UNDP. 

Kako se dodaje, BOOST x Kosovo pojačaće, premostiti i povezati ove odabrane preduzetnike širom Kosova sa globalnim inovatorima koji će ih tehnički i finansijski podržati da razviju i unaprede svoje početne ideje. 

Na kraju, najboljim timovima (15) sa najperspektivnijim rešenjima biće dodeljeni grantovi od oko 20.000 evra svaki za finalizaciju svojih projekata.

 Šestomesečni program imaće četiri modula obuke, serije razgovora sa uspešnim preduzetnicima, filantropima, globalnim liderima i stručnjacima iz Japana, kao i mentorstvo i stručno učenje.

„BOOST x Kosovo je inicijativa osmišljena da pomogne prelaženje privatnog sektora Kosova ka zelenoj i pravednoj tranziciji – i kroz inkluzivni pristup, otvaranje novih radnih mesta, smanjenje emisije gasova staklene bašte i jačanje konkurentnosti“, stoji u saopštenju.

BOOST x Kosovo je deo poglavlja regionalnog programa BOOST, koji su pokrenuli UNDP Kosovo i Ambasada Japana na Kosovu, a sprovodi se u saradnji sa ICK i EBRD. 

Njegovo prvo izdanje ima za cilj da podrži preduzeća i zajednice da se oporave od COVID-19 i izgrade budućnost otpornu na klimu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.